Primul an de facultate
Educație

Cum te pregătești pentru primul an de facultate?

Gata bacu’, gata școala? Ei bine, dacă citești acest articol, probabil că pentru tine e gata liceul, dar te așteaptă primul an de facultate.

Ai emoții? Ești entuziasmat? Ai și puțină teamă? Te uiți și tu peste orarele de anul trecut de la facultatea ta și te gândești cum va fi?

Stai liniștit, e perfect normal să faci asta și e chiar o chestie foarte faină.

Totuși, nu strică să te pregătești “emoțional” pentru primul an de facultate. Acest lucru poate fi făcut cel mai ușor vorbind cu studenți din ani mai mari și furând câte un pont de ici și colo. Crede-mă, va prinde bine.

Astăzi vreau să îți prezint câteva lucruri despre cum să te pregătești pentru primul an de facultate și la ce lucruri să fii atent atunci când o începi.

Totuși, vreau să îți spun că nu e atât de înfiorător și facultatea e foarte faină, dacă știi să profiți de ea pe măsură. 

Primul an de facultate

1. Câteva aspecte importante...

…adică faptul că modul de funcționare a orelor și testărilor este diferit față de liceu.

Acum o oră, ține de fapt 2 ore. Adică durata unui curs, seminar sau laborator este de 2 ore. Și nu vei avea 5-6 ore pe zi, va diferi mult și nu vei avea program doar dimineața.

Acum ai de acumulat credite, cel puțin 30, dacă vrei să treci anul (dintr-un total de 60), iar dacă le ai pe toate 60, felicitări – ești integralist.

Notarea e și ea diferită, în funcție de materie, poți să dai examen în sesiune, verificare periodică, colocviu sau să scapi doar cu un proiect. Cele 3 din urmă se dau pe parcursul semestrului, iar în sesiune te vei focusa doar pe examene. 

În funcție de profesor, vei avea norocul să conteze și prezența sau activitatea de pe semestru la nota finală din sesiune.

Cum e sesiunea? Ei bine, e grea. Poți să ai 4, 5, 6 sau mai multe examene, în funcție de specializarea pe care ți-ai ales-o. 3 săptămâni grele în care vei fi continuu cu stresul învățatului.

Totuși, vei auzi mulți studenți că ei își propun să învețe de pe parcursul semestrului. Ei bine, despre asta îți voi vorbi puțin mai încolo.

În funcție de specializarea ta, posibil să faci și practică – fie în al doilea semestru din primul an de facultate, fie în vară. Practica poate fi o experiență faină dacă profiți de ea.

Orarul de la facultate…e mult mai ciudat, până îl înveți. Vei avea o săptămână pară și una impară, iar anumite materii le vei face o dată la două săptămâni.

Cursurile sunt cele la care ți se va preda teoria și unde merge toată specializarea ta. În schimb, seminariile sunt cele la care vei merge pe grupe și la care prezența este de multe ori mult mai importantă decât la curs – ține minte asta.

Nu mai e ca la liceu, ai ore când dimineața, când seara. Poți avea o zi liberă și una cu 12 ore. Depinde ce noroc ai.

2. Fii deschis la oportunități

După ce am clarificat ”termenii” de bază ai facultății, vreau să continui prin a-ți spune să fii deschis la noi oportunități. În funcție de facultatea la care studiezi, poți participa în proiecte, voluntariate, deplasări Erasmus, activități ale facultății sau ale asociației de studenți. 

În schimb, pe lângă partea extracurriculară, îți sugerez să fii foarte atent la oportunitățile oferite de către profesori. Ieși din zona de confort și colaborează cu profesorii tăi, poți învăța foarte multe lucruri pe lângă materia de bază și poți fii îndrumat.

Nu rata nici oportunitățile de distracție. Fă-ți un grup de colegi, restrâns, și faceți activități și ieșiri împreună. Este super important să-ți placă să mergi la facultate, iar colegii și mediul pot fi niște factori importanți.

3. Învață cum să înveți - din timp

Stilul de învățare în facultate mi se pare foarte diferit față de cel din liceu.

Dacă vorbim de examenele din sesiune, un examen e echivalentul cantității de materie a celor 3 probe la bac (+-). Și nu spun că bacul nu a fost greu. Însă, în primul an de facultate vei fi acaparat de o cantitate foarte mare de materie într-un timp scurt, iar până în sesiune va trebui să o și înveți.

Chiar dacă vei fi un student care vrea doar să ia 5-ul sau un student care țintește spre performanță, prezența la cursuri și seminarii te va ajuta să înțelegi materia și să poți lua mult mai ușor o notă decentă în examen. 

Fără să generalizez, la majoritatea materiilor, indiferent de domeniu, e cam greu să înveți de unul singur fără nici o bază în spate. 

Da, ajută să citești și să mai repeți pe parcursul semestrului (deși pentru anumite tipuri de persoane poate necesita multă motivație suplimentară). Dar da, să știi din timp cum e structurat fiecare curs și despre ce e vorba în suportul de curs te va ajuta mult să înveți în sesiune. 

Pregătește-te din timp și vei avea rezultate pe măsură.

Fii organizat din timp și fii prezent la cursuri, îți vei ușura mult viața de student.

Primul an de facultate

4. Te vei organiza cum vrei

Nu, nu trebuie să fii cu un caiet la fiecare materie. Nimănui nu îi pasă dacă scrii (pe foi, pe caiet, pe telefon, pe ce vrei tu) sau doar stai și asculți profesorul.

Nu ești obligat să înveți pentru fiecare oră. Chiar și temele au o altă abordare și nu le vei primi de la toți profesorii.

Ești liber să te organizezi cum vrei, dar cel mai bine e să o faci. Pentru că primul an de facultate contează mult în modul de organizare pentru ceilalți ani.

5. Cât de greu e să ai și un job?

Dacă te clasezi printre primii, bursa e un venit foarte bun pentru un student. Sunt 700 lei care îți acoperă o parte din cheltuieli.

În funcție de locul unde stai (ai apartament, stai cu părinții sau stai în chirie/cămin), dar și de resursele de care dispui, un job ți-ar putea prinde bine ca să ai ”de cheltuială”. Sunt job-uri part-time accesibile pentru studenți, dar depinde și de ce studiezi și cum reușești să îți găsești ceva pe ce știi să faci.

Dacă poți să îți găsești un job în domeniu e super – câștigi experiență și mai înveți practic ce faci la facultate. Iar dacă nu e în domeniu, măcar să fie unul cu mai puține ore ca să te poți focusa pe ceea ce studiezi tu.

Totuși, fii foarte atent la primele întâlniri cu profesorii. Atunci fiecare va spune care este modul de organizare a materiei lor și care sunt pretențiile. Așa vei ști să te organizezi mult mai bine.

 

5. Bucură-te de viața de student

Bucură-te de viața de student. Primul an de facultate trece repede, la fel cum vor trece și  toți ceilalți. 

Fiecare perioadă e specială. Fiecare cafea băută cu colegii la o terasă în loc să mergeți la curs are farmecul ei. În sesiune va fi o plăcere să te plângi oricui că ai prima sesiune și ce greu e.

Sunt și momente mai grele, dar sunt și o grămadă de momente faine.

Bucură-te că ești student. Mult succes! ❤️ 



Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *