
Ce este Consiliul Elevilor? – experiența din ”spatele cortinei”
Consiliul Elevilor și întreaga sa structură a crescut mult în ultimii ani. Încet, a prins voce pe tot teritoriul României și reușește să se implice în deciziile politice și a sistemul de învățământ românesc.
Țin să menționez la început: Consiliul Elevilor NU este o organizație politică și nu are legătură cu implicațiile politice. Dacă vrei să afli ce este Consiliul Elevilor și ce înseamnă ”viața” de reprezentant al elevilor, în acest articol te voi purta prin cele mai relevante informații pe care ai nevoie să le știi.
Ca să demontez din prima o idee comună: nu, nu primim bani dacă suntem elevi reprezentanți. Totul e o formă de voluntariat.:)
Ce este Consiliul Elevilor
Consiliul Elevilor reprezintă singura structură legală de reprezentare a drepturilor și intereselor a tuturor elevilor. Această structură are reprezentanți la nivel național, județean și școlar. Super pe scurt, aici e structura:

Trecând de partea definitorie, Consiliul Elevilor este organizația care comunică cu ministerul educației, cu ISJ-urile și la nivel școlar, reprezintă comunicarea dintre elevi și conducerea școlii.
Totul a pornit cu scopul de a exista, în concordanță cu Statutul Elevului, o modalitate de a se respecta drepturile elevilor. În același timp, structura reprezintă ”vocea elevilor” și dovada că, dacă vrei, se și poate.
Astfel, Consiliul Elevilor comunică, gestionează propuneri, proiecte, informări și consultări pentru a propune mai departe ”șefilor educației” doleanțele și nevoile elevilor. În definitoriu, pentru a fi și luate în vedere și puse, în limitele posibilităților, și în practică.
Inside tip: Uneori, și subliniez că DOAR UNEORI, autoritățile din sistemul de învățământ doar se fac că te bagă în seamă din obligație legislativă. Sau te ignoră. Sau chiar sunt deschiși și te ajută PE BUNE.
Am văzut multe atitudini ale mai marilor din educație și au fost, categoric, de toate felurile. Și bune, și rele. Am făcut și proteste împotriva șefului ISJ BH într-un scandal din 2021, dar ne-am și înțeles foarte bine cu cel din 2022 și cu echipa sa; ei sunt oameni jos pălăria și care merită un loc în educație.


De ce îți spun eu asta și ce experiență am?
Pe lângă alte activități de voluntariat, tot liceul meu s-a învârtit în jurul Consiliului Elevilor. Încă din clasa a IX-a mi-am început ”drumul de elev reprezentant”. Nu regret nici măcar o clipă investită; și credeți-mă, am sute de ore investite la nivel școlar, județean și național.
Eu am început ca și redactor în Consiliul Național al Elevilor în decembrie, clasa a IX-a. Apoi am fost redactor în Consiliul Județean al Elevilor Bihor, tot în anul bobociei. În clasa a X-a am fost redactor-șef în Consiliul Școlar al Elevilor C.N. ”Emanuil Gojdu” Oradea.
Apogeul experienței a fost în septembrie 2020 când am candidat pentru funcția de secretar executiv în conducerea Consiliului Județean al Elevilor Bihor și am început un mandat de 2 ani pe care l-am finalizat odată cu expirarea calității mele de elev, 31 august 2022.
Am avut parte de:
multe nopți nedormite;
ședințe și ieșiri împreună cu colegii mei;
ședințe la Prefectura Județului Bihor;
ședințe la Inspectoratul Școlar Județean Bihor;
ședințe la Consiliul Județean Bihor;
întâlniri cu directori de școli;
discuții cu elevi din tot județul și soluționarea unor probleme;
participări la concursurile pentru funcțiile de directori;
întâlniri cu multe alte organizații din Oradea cu care am colaborat;
zâmbete și certuri;
proteste;
chiar avocați și aproape dați în judecată, dar asta e o poveste mai lungă:).
A fost un adevărat carusel de întâmplări. Am muncit cot la cot cu oameni extrem de faini. Ne-am întrecut limitele, am dat tot ce am avut mai bun din noi. Și pe lângă zecile de ore de brainstorming și idei de proiecte, ne distram și extrem de fain.
Sunt ei doar niște elevi îmbrăcați frumos?
Se obișnuia, când am intrat eu în structură, să se zică că ăștia din funcțiile din Consiliul Elevilor sunt doar îmbrăcați frumos și, de fapt, nu fac nimic.
N-am să vă mint, ne plăcea extrem de mult să ne îmbrăcăm fancy când aveam ședințe. Asta o dată, și faptul că, totuși, ne prezentam la insituții de stat. Nu prea poți merge cu pantalonii de la ora de sport.
Oricum, pe lângă rochițe, cămăși, sacouri și pantofi frumoși, chiar ne-am dat interesul. De ce spun la plural? Pentru că am fost o echipă în conducerea Consiliului Județean al Elevilor Bihor atunci când l-am preluat, că ne era mai mare dragul să găsim soluții și idei de proiecte împreună.
Poate n-am schimbat din temelii învățământul, dar am făcut niște demersuri care au avut ca urmări decizii relevante la nivel național. Mai mult decât atât, am gestionat și problemele colegilor noștri de la nivel școlar, fie prin inspectorat, fie prin direcțiunea școlii. Mai multe despre tot drumul meu găsiți pe paginile de social media CJE BH: https://www.instagram.com/cje_bihor/


Ce impact are Consiliul Elevilor asupra comunității?
Tind să cred că implicarea mea în cei patru ani a lăsat măcar o mică amprentă. De departe cea mai mare influență am putut-o avea în conducerea CJE BH.
Nu voi sta să îți dau statistici. Pentru că probabil nici nu te-ar impresiona în mod special niște numere pe care le pot da și care nici n-ar fi de ajutor. Vreau să te las pe tine să urmărești demersurile la nivel național: https://www.facebook.com/consiliulelevilor . Pe lângă asta, analizează și ce a făcut Consiliul Elevilor în județul și în școala ta și observă singur impactul fiecăruia.
Noi, în Bihor, am ajutat, am făcut, am schimbat, am gândit și regândit. Chiar dacă am avut noi mult mai multe idei de proiecte decât am reușit să implementăm, eu zic și cred că am lăsat fiecare o parte din noi în mediul școlar.
E greu sau ușor?
E frumos și unic. Deși are și părți grele și mai urâte. Însă, fiecare își are rolul. Eu poate aș fi vrut să fac chiar mai mult decât am apucat. Al doilea an în conducerea CJE BH m-a prins în a XII-a, când mi-a fost mai greu să îmi ofer acceași cantitate de energie structurii. Totuși, am dat cât de mult am putut și aș mai face-o din nou.
Însă, timpul meu de elev s-a scurs, așa că nu îmi mai pot reprezenta colegii. În schimb, mă bazez pe tine că vei vrea să schimbi ceva și să te implici. Sper că, din ceea ce ți-am spus, te-a inspirat să descoperi mai multe despre Consiliul Elevilor. Crede-mă, e o experiență care îți poate schimba viața.


Cum poți deveni și tu reprezentant al elevilor?
Consiliul Elevilor are mai multe funcții, depinzând de birourile fiecărei structuri. Cel mai adesea există așa:
Biroul Executiv (cel de conducere) – președinte, secretar executiv și 1/ 3 vicepreședinți;
Biroul directorial (pentru Consiliul Județean al Elevilor) – aici există 5 departamente ”by default” cu directori – PR, cultură și educație, învățământ tehnic, învățământ gimnazial și avocatul elevilor;
Biroul de presă – redactor, grafician, fotograf.
În funcție de calendarul aprobat de cei de la Consiliul Național al Elevilor, pentru Biroul Executiv la nivel de Consiliul Județean al Elevilor (CJE) alegerile ordinare sunt în noiembrie, iar la nivel de Consiliul Școlar al Elevilor(CȘE) sunt mai repede, în octombrie.
Pentru restul birourilor revine la latitudinea conducerii județene/școlare când să organizeze. Așa că stai cu ochii pe structura care te reprezintă pe tine. 😉
Pentru mine, a fost o experiență care mi-a schimbat viața. Am învățat enorm de multe, am cunoscut oameni, am văzut și auzit lucruri pe care din cotidianul obișnuit nu ai cum să le descoperi.
Te sfătuiesc cu inima deschisă să te implici. Nu ai nimic de pierdut și vei rămâne cu amintiri și experiențe unice.


S-ar putea să-ți placă și

Cum te pregătești pentru primul an de facultate?
5 septembrie 2023
Elev corigent la emoții într-un sistem toxic
14 aprilie 2022