
Elev corigent la emoții într-un sistem toxic
Că tot e perioada examenelor și intrăm pe ultima sută de metri în ceea ce înseamnă finalul școlii, aș vrea să vă prezint puțin despre cât de puțin îi pasă școlii de nivelul și dezvoltarea emoțională a copiilor care vor deveni curând adulții și baza societății.
Din păcate, când te uiți în băncile școlii poți observa ușor cât de slab emoțional sunt dezvoltate generațiile care acum se formează prin instituțiile preuniversitare românești.
12 ani în sistemul românesc de învățământ și nu am fost învățati nici măcar o singură dată ce sunt emoțiile și cum ar trebui ele gestionate. Nu ne-a întrebat nimeni niciodată dacă suntem bine, dacă suntem prea stresați sau dacă putem face față tuturor activităților, temelor, testelor sau presiunilor făcute de colegi, profesori sau părinți.
Sunt elevii stresați?
Am auzit continuu replica ”Ce stres aveți voi la vârsta voastră? E cea mai frumoasă perioadă.” E și adevăr și minciună.
Sistemul e făcut doar să îți bage pe gât informații și nu să te dezvolte emoțional sau psihologic. Scopul lui principal este să îți ofere informații din 18 materii și nu să te formeze ca om, doar să îți dea un impuls de rezistență în ceea ce privește acumularea de informații.
Și aici vine partea care mie mi se pare interesantă. Nu cred că suntem în adevăratul sens al cuvântului stresați. Pe noi, ca și elevi, ne panichează sistemul și cum am fost învățați robotizat să mergem prin el.

Normal că...
Normal că ne va afecta un test dacă profesorul ne amenință că nu ne trece.
Normal că vom pierde nopți învățând dacă avem 5-6 proiecte și teste în 3 zile.
Normal că vom plânge când un coleg ne batjocorește dacă nimeni nu ne-a învățat cum să alegem oamenii lângă care să stăm.
Normal că ne vom consuma pentru fiecare notă dacă un calificativ pe o scară de la 1 la 10 ne definește ca oameni.
Normal că vom ajunge instabili emoțional dacă tot ce trebuie să facem este să învățăm și nu să ne dezvoltăm pe noi și relațiile cu ceilalți.
Și totuși, nu e normal
Ieșim din școli generații pe bandă rulantă și dăm cu capul care când apucăm. Unii se ”călesc” în timpul școlii, alții abia după liceu, când viața te trezește la realitate.
Mai am 2 luni și voi ieși dintr-un sistem școlar extrem de toxic și bolnav. Am spus-o pe tot parcursul clasei a 12-a și pe cât de repede se apropie BAC-ul, pe atât mai des o spun: Mă bucur că scap de școală și de sistem.
Mă întristează să spun asta, pentru că mă gândesc ce va urma în viață și cât de ”protejați” suntem, de fapt, în anii de liceu și gimnaziu.
Sunt anii de liceu speciali?
Totuși, deși toți spuneau că anii de liceu sunt cei mai frumoși ani, mie mi s-au părut o glumă proastă care a fost spusă repede și fără prea mult înțeles. Am trecut prin schimbări, prin ore online, mers în bănci cu mască pe față, programe încurcate și decizii peste noapte; toate astea având ca rezultat schimbări în anul școlar care nu au dus niciodată la un demers optim al procesului educațional.
Acum mă uit la colegii din an cu mine. Toți suntem sătui până peste cap; toți suntem stresați și presați de absolut toți profesorii de la școală. Așteptăm să dăm BAC-ul, admiterile și să putem face, într-un final, ceea ce ne place. Să scăpăm din toxicitate și balamuc și să putem să ne dezvoltăm pe noi, și nu să facem ceva doar pentru niște note.
Cu toții suntem demoralizați, obosiți, chiar epuizați și așteptăm să aruncăm toca în aer și să ne vedem cu diploma de BAC în mână.

Elevii care vor fi și la anul în școală
Totuși, noi avem noroc. Cei de a 12-a acum suntem norocoși să scăpăm din calvarul care a ajuns în educație după pandemie. Din toamnă însă, elevii vor intra într-un sistem complet nou, organizat pe module. Cum va fi notarea? Probabil se va anunța cu o săptămână înainte, pentru că ministerului îi place să țină suspansul.
Nu îmi voi da cu părerea acum referitor la ce vrea să facă ministerul pentru că mi se pare de-a râsul-plânsul să schimbi structura unui sistem care are mult mai mari probleme la baza lui decât faptul că e împărțit pe semestre.
Cea mai proastă parte e că elevii sunt pionii principali aici, iar alături de profesori sunt direct influențați de, cum m-am tot repetat, un sistem toxic care nu are un decurs de formare în totalitate benefic pentru o viață de adult sănătoasă și stabilă.
Dragi colegi mai mici,
Vă doresc multă baftă în anii următori, vă vor aștepta multe schimbări. Ceea ce vă pot recomanda, din tot sufletul, este să faceți, extrașcolar, tot ceea ce vă place: cântați, dansați, scrieți, desenați, faceți voluntariat, alegeți proiecte Erasmus, alegeți excursii în natură, descoperiți-vă și nu vă lăsați manipulați de nimeni, creați-vă propria persoană și ieșiți din tiparele create. Puteți fii orice vreți voi să fiți, nu ce zic părinții sau profesorii.


S-ar putea să-ți placă și

Ce să faci în clasa a XII-a pentru reușită la BAC
27 octombrie 2022
Carnetul unui elev din 1939. Cum era educația în Al Doilea Război Mondial?
30 octombrie 2020