Cum să faci un bine comunității tale? – Experiența Asociației Studenților la Psihologie din Oradea
În urmă cu un an, mă întrebam de ce nu există activitate în asociația studențească de la facultatea noastră. Întrebam profesori, încercam să găsesc persoane care sunt implicate și căutam cum pot să fac și eu parte din Asociația Studenților la Psihologie din Oradea.
Câteva săptămâni mai târziu, urma să fiu pusă în situația de a prelua în calitate de președinte asociația, ori a o lăsa să fie desființată, din cauza problemelor acumulate de-a lungul anilor.
Așa că, fără să gândesc prea mult la rece situația, am ales să preiau asociația, mizând pe un singur scop: îmi doream să ofer studenților oportunitatea de a profita de viața studențească. Îmi doream să le ofer șansa de a lega prietenii și de a lua parte la un mediu studențesc activ și benefic pentru dezvoltarea lor.
Cum a reînceput activitatea ASPO?
Am preluat asociația în iunie 2024 fără nicio bază în spate. O aveam pe colega mea, Gabriela, care a preluat funcția de vicepreședinte din aceeași dorință cu mine, dar cu aceeași nesiguranță față de ceea ce urma. Nu am avut nimic – nici bani în patrimoniul asociației, nici membri, nici voluntari, nimic.
Eram doar eu și Gabriela cu o asociație în mâini și dorința de a rezolva totul din punct de vedere legal și de a reporni activitatea asociației din luna octombrie. Nu știam cum funcționează asociațiile studențești, dar aveam o bază din activitatea mea în Consiliul Elevilor, despre care am mai vorbit aici.
După ore întregi vorbite și planificate, eu și Gabriela lansam oficial reînceperea activității ASPO în august 2024.
ASPO a reînceput să prindă viață, prin oameni
Din octombrie, după primul nostru eveniment la Noaptea Cercetătorilor Europeni, am reușit să strângem alături de noi și un număr de 60 de studenți înscriși pe listele noastre de recrutare.
Nu pot să descriu în cuvinte adrenalina, emoția și entuziasmul pe care l-am avut în prima întâlnire cu noii membri, atunci când mi-am dat seama în ce m-am băgat cu adevărat.
Aveam în mâinile mele o responsabilitate imensă, faptul că le-am cerut studenților încrederea lor în potențialul ASPO, fără nici o dovadă solidă, fără nici o bază în spatele cuvintelor mele.
Însă, ei au avut încredere în 2 studente care, din puțină inconștiență, dar și dintr-o dorință mare de a aduce o schimbare în mediul studențesc al FSSU Oradea, au ales să repornească o asociație cu un trecut extrem de fluctuant.
Singur, nu poți muta munții din loc
După prima lună din noul an universitar, mi-am dat seama ce potențial are această asociație.
Am realizat că studenții FSSU au nevoie de un mediu în care să se simtă confortabil, să cunoască alți studenți, să poată să cunoască și profesori într-un mediu non-formal, dar și să obțină beneficii și oportunități participând în activitățile și proiectele noastre.
Am reușit să avem studenți activi și să construim și Consiliul Director, o conducere fără de care mi-ar fi fost imposibil să ridic atât de mult ștacheta, în semestrul II.
De la întregirea conducerii, am reușit să livrăm studenților evenimente, activități, dar și oportunități de dezvoltare – proiecte Erasmus, proiecte externe, proiecte interne cu profesori și specialiști în domeniu, dar și activități de socializare.
În prezent, e multă muncă, emoție și satisfacție
E greu să reconstruiești într-un timp scurt un mediu care a lipsit ani de zile.
Totuși, chiar dacă nu sunt un președinte perfect, chiar dacă am defectele și erorile mele, dau tot ce am mai bun pentru studenții care au ales să aibă încredere în ceea ce poate deveni ASPO.
Am luat ASPO ca pe un mic copil, pe care îmi doresc să îl cresc cât pot eu de bine.
Caut mereu resurse noi pe care să le ofer studenților, caut mereu noi abordări pe care să le am, caut mereu cea mai bună cale pe care să o abordez pentru a oferi fiecărui membru ceea ce are nevoie.
Poate nu voi lua mereu cele mai bune decizii și categoric mereu va fi loc de mai bine.
Însă, pentru mine, ASPO e provocarea care îmi arată că dacă investești într-un lucru pe care ți-l dorești și în care crezi, el va prinde viață, va crește și se va dezvolta înspre o direcție bună.
Pentru mine, ASPO e emoție, e dăruire, e multă muncă și multe ore petrecute în ședințe, discuții și gânduri.
Pentru studenți, îmi doresc ca ASPO să fie un mediu care să le ofere o experiență unică de studenție.
Singur nu poți face multe, dar alături de oameni care împărtășesc aceleași valori și scopuri ca tine, poți construi un castel din pietre mici. De aceea, le mulțumesc tuturor colegilor mei care cred în ASPO. 🧡
Crede în ceea ce simți și în visurile tale
Poate e clișeic să îți spun să crezi în visurile tale.
Însă, pentru mine, ASPO a fost un vis, o inconștiență, un impuls de adrenalină care mi-a schimbat radical studenția și care mi-a demonstrat, din nou, ce poți face din multă muncă și dăruire.
Nu e de rezumat în cuvinte câte experiențe și câte legături cu studenți mi-a adus ASPO. E un subiect despre care oricât mi-aș dori să scriu, emoțiile pe care mi le oferă se pot resimți doar prin ceea ce reușim să livrăm înapoi către studenții noștri.
Și cum v-am mai spus eu despre fluturi, ASPO e un fluture care tocmai a ieșit din cocon și zboară. Însă, sper ca energia ASPO să rămână așa și după ce voi preda eu mandatul în 2025.
Nu uita, continuă mereu să visezi și începe să muncești pentru ceea ce îți dorești.