Nu exita certitudine intr-o lume incerta
Psihologie

Nu există certitudine într-o lume incertă

Un lucru foarte greu de făcut e să accepți că nu poți să ai control asupra lucrurilor din jurul tău. Nu există certitudine într-o lume incertă. Nu putem să știm sigur cum se va întâmpla un lucru.

Ce farmec ar mai avea totul în jurul nostru dacă am putea să controlăm tot ceea ce se întâmplă?

Să putem controla acțiunile oamenilor, întâmplările majore, gândurile celor apropiați, rezultatele unor șiruri de întâmplări, decursul vieții sau pur și simplu modul în care vom reacționa noi înșine într-o situație limită.

Trăim într-o lume incertă

Nu e ceva greu de știut faptul că trăim într-o lume incertă, unde nimeni nu știe ce va fi mâine.

Oamenii se schimbă constant, lucrurile în lume diferă de la o oră la alta. Economia e într-o continuă schimbare. Natura se schimbă și are și ea multe de spus.

Nu știm ce gândește cel de lângă noi, prin câte lucruri trece.

Totul e nesigur în jurul nostru, iar dacă nu suntem stăpâni pe noi și pe gândurile noastre, ne pierdem foarte rău pe un drum anevoios.

Pentru mulți oameni incertitudinea aceasta duce la gânduri puternice. Duce la îngrijorări foarte mari. Duce la anxietate și la alte trăiri neplăcute, precum gelozia sau nesiguranța.

NU EXISTA CERTITUDINE INTR-O LUME INCERTA

Cât de important e să te simți în siguranță

Fiecare dintre noi a dezvoltat un mediu unde se simte în siguranță, unde își poate reîncărca bateriile. Fie că e vorba de o persoană de dragă, de o activitate sau de un loc în sine, avem nevoie să ne simțim în siguranță.

Totuși, sentimentul de incertitudine ne poate afecta foarte mult. Ne pornește gânduri peste gânduri, care ne invadează mintea și pun stăpânirea pe rațional. 

Atunci când ajungem să pierdem controlul asupra  lucrurilor esențiale pentru noi, putem să ne pierdem foarte ușor pe noi.

Nevoie de a deține controlul

Nu fac referire aici la nevoia de a da ordine. Nevoia de a deține controlul atunci când vorbim de gânduri incerte se leagă direct de nevoia omului de a ști exact cum vor fi lucrurile. Ca el să aibă siguranța că totul va decurge așa cum își dorește și cum se simte confortabil.

Totuși, cu toții ne dorim ca lucrurile să decurgă cum vrem noi, nu-i așa?

Ei bine, este o diferență între a-ți dori ca un anumit lucru să fie cum îți dorești, și a-ți pierde cumpătul complet atunci când, practic, nu mai ai control asupra lucrurilor.

Atunci începem ruminația și îngrijorarea, care vin doar ca strategii automate pentru a putea face față imprevizibilului.

Doar că, odată cu ele, pot apărea foarte multe efecte negative în viața noastră, precum gelozia, invidia, stresul exagerat, gânduri mult prea puternice sau anxietate.

Nevoia de deține controlul

Nu fac referire aici la nevoie de a da ordine. Nevoia de a deține controlul atunci când vorbim de gânduri incerte se leagă de nevoia omului de a ști cum vor fi lucrurile și că totul va decurge în așa fel încât el să rămână în siguranță.

Totuși, cu toții ne dorim ca lucrurile să decurgă cum vrem noi, nu-i așa?

Ei bine, este o diferență între a-ți dori ca un anumit lucru să fie cum îți dorești, și a-ți pierde cumpătul complet atunci când, practic, nu mai ai control asupra lucrurilor.

Atunci începem ruminația și îngrijorarea, care vin doar ca strategi automate pentru a putea face față imprevizibilului.

Doar că, odată cu ele, pot apărea foarte multe efecte negative în viața noastră, precum gelozia, invidia, stresul exagerat, gânduri mult prea puternice sau anxietate.

NU EXISTA CERTITUDINE INTR-O LUME INCERTA

De ce apare anxietatea?

Anxietatea apare și atunci când simțim incertitudine. Pentru că ne e frică. 

Atunci când simțim o nevoie exagerată de control, atunci când suntem supraîncărcați de evenimentele din jur care nu pot decurge așa cum ne planificăm, anxietatea este un factor inevitabil, care ne va acapara mintea și corpul.

Nevoia de a deține controlul ne poate face, ironic, să îl pierdem complet.

Atunci când suntem acaparați de incertitudine, atunci când credem că trebuie să știm totul cu exactitate pentru a face față situației, înseamnă că avem o problemă.

Nu există certitudine într-o lume incertă

Oricât de mult ne-am dori, nu putem să controlăm ceea ce e în jurul nostru.

Sunt persoane care se confruntă serios cu astfel de situații și se simt pur și simplu depășiți atunci când nu mai pot deține controlul.

Dar trebuie să privim totul la rece: dacă e ceva ce se va întâmpla și vom fi afectați în orice fel de acel lucru, oricât de mult ne-am dori să controlăm situația, nu vom putea face absolut nimic.

Un lucru important de conștientizat este faptul că fiecare om are dreptul de a face alegeri. Nu putem intra în gândurile și dorințele celor de lângă noi. Nu putem influența în totalitate ceea ce urmează să se întâmple.

Unii oameni dragi nouă vor alege să plece și asta credem că ne-ar putea distruge. Încercăm să îi controlăm, să ne gândim cum să facem totul mai bine ca să rămână lângă noi. Dar nu putem să facem nimic. Nu avem control decât asupra propriilor acțiuni.

Avem control doar asupra noastră

Oricât de anxioși am fi atunci când nu deținem controlul într-o situație, trebuie să conștientizăm faptul că avem control asupra lucrurilor pe care noi le facem. 

Cel mai important e să facem tot ce ține de noi pentru a ține în control o situație. Restul, trebuie să le dăm restul oamenilor libertatea de a-și controla propriile comportamente.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *