motivatia intrinseca si motivatia extrinseca
Psihologie

Motivația – cum o poți folosi în favoarea ta

Motivația este un aspect destul de slab înțeles la nivel general. Însă atunci când știi ce înseamnă motivația și cum te poți folosi de ea, vei avea un as în mânecă. Atât pentru TINE, cât și pentru oamenii din jurul tău.

Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă sunt cele 2 forme principale ale motivației. Acestea, odată înțelese, te vor ajuta să îți devolți atât propriul mod de gestionare al vieții tale, cât și să poți influența motivația celor din jurul tău. Fie că vorbim de angajați, colegi sau prieteni.

Rămâi în continuarea acestui articol pentru a descoperi cele mai importante elemente despre motivația noastră.

Motivația

Motivația intrinsecă

Motivația intrinsecă, simplu spus, este impulsul prin care individul ia acțiune și prezintă un comportament în urma unei dorințe interioare de a face acel ceva, pentru propriile sentimente și realizări.

Practic, este cea care te face să citești o carte care te relaxează. Să citești despre domeniul care te pasionează. Să ieși cu un prieten sau să faci curat în cameră. Pe scurt, să atingi un scop pe care tu ți-l dorești și care îți aduce satisfacție personală, fără să fie nevoie de intervenția factorilor externi.

Vorbim aici de idealurile și visurile fiecăruia dintre noi. 

Este greu să îți găsești motivația. Este greu să pornești pe un drum mai lung sau să îți aduni forțele pentru a face acel lucru pe care ți-l dorești.

Dar ghici ce, prin exersare, prin conștientizare și puțin efort de început, vei putea să-ți descoperi motivația ta interioară și să o folosești productiv.

Nu te lăsa niciodată descurajat. Motivația intrinsecă este greu de controlat, iar ideea de a te ridica din pat și a face, de exemplu, sport sau curățenie, poate să ducă la fraza ”nu am chef, lasă pe mâine”. 

Pe lângă stimularea motivației intrinseci, găsește disciplina care te va ajuta să pui în aplicare ceea ce îți dorești să faci. Acestea două vor face o echipă perfectă pentru a te pune la treabă.

Motivația

Motivația extrinsecă

Motivația extrinsecă este cea care a acaparat, practic, tot ce înseamnă influența asupra ta de a face un anumit comportament pentru ceilalți. Cu beneficii și pentru tine.

  1. Reclame – industria publicitară se folosește de tehnici de a te motiva să cumperi un produs sau un serviciu, îți asigură o recompensă și te motivează să profiți de fiecare ofertă pe care o au;
  2. Piața de muncă – acel salar pe care îl iei lunar este o motivație extrinsecă și este o abordare psihologică prin care ești menținut în a realiza constant un comportament;
  3. Școala – categoric notele, examenele și diplomele reprezintă o motivație extrinsecă destul de puternică pentru ca majoritatea elevilor și studenților să pună mâna pe carte;

Și multe altele.

Motivația extrinsecă este folosită pentru a-ți transmite dorința de a realiza un comportament. Totul cu scopul unei activități care are beneficii și pentru tine și pentru cel care oferă motivația. 

De cele mai multe ori, motivația extrinsecă apare prin oferirea unor întăriri pozitive pentru a susține comportamentul. În alte momente, poate fi realizată prin oferirea unor întăriri negative pentru reducerea acestuia.

Condiționarea operantă – modelul lui Skinner

Un astfel de model a fost abordat de Skinner, numit condiționare operantă. El a studiat și demonstrat faptul că orice comportament uman va fi repetat atunci când este recompensat printr-o întărire pozitivă.

În același timp, întăririle negative vor reduce semnificativ un comportament deranjat. Studiile lui au demnostrat cât de bine pot fi modelați oamenii în acest mod, pentru a-i educa. 

Practic, cât timp primești un salar lună de lună și ești mulțumit de el, vei rămâne să muncești în acea firmă.

Pe de altă parte, întăririle negative, adică aspecte precum interzicerea unor lucruri sau aplicarea unor pedepse vor duce la diminuarea acelui comportament. Cel mai simplu e în cazul copiilor, atunci când sunt pedepsiți prin interzicerea la TV de edemplu, vor tinde să reducă comportamentul problematic.

Un alt aspect foarte important știut de către sistemele din care facem parte, este faptul că atunci când ne apropiem de o recompensă, chiar fără să realizăm, ne vom da interesul mai mult pentru a primi acel ”premiu”. Practic, calitatea comportamentului nostru va fi mai ridicată.

Un exemplu simplu e perioada de examene. Toți studenții depun cel mai mult efort înainte de examen, când știu că au nevoie să obțină acea ”recompensă”, zis și cel puțin nota de trecere.

Motivația

Cum poți să fii mai motivat?

Odată ce am înțeles diferențele între motivația intrinsecă și motivația extrinsecă, putem pune accentul spre a ne modela comportamentul așa cum ne dorim cu adevărat.

Este important să îți înțelegi dorințele și nevoile pe care le ai. Găsește-ți sursa de energie care îți va oferi motivația intrinsecă necesară pentru a începe ceea ce tu vrei să faci.

Setează-ți anumite obiective pentru a începe și vizualizează-te cum vei reuși să le îndeplinești. Dorește-ți să ajungi să simți acea satisfacție, iar motivația va veni încet, dar sigur.

Fii mereu atent la stimulii din jurul tău, la recompensele pe care le primești la nivel extern. Chiar dacă aceste aspecte sunt folosite pentru a te menține într-un sistem de care, inevitabil, ajungi să fii dependent pentru a supraviețui, alege să le conștientizezi și să le aduci în favoarea ta.

Alege satisfacția atunci când vrei să faci un lucru. Alege să îți dorești să începi. Motivația va veni ea pe parcurs, apoi vei fi de neoprit. Împreună cu disciplina, vei găsi sursele necesare pentru a face ceea ce îți dorești.

Doar să nu fii absurd. Nimeni nu va fi motivat mereu. Acceptă să lenevești în voie când simți nevoia și pune mare accent pe odihnă. Toată lumea are zile bune și rele, tu doar fă ceea ce simți că ai nevoie.

Nu trebuie să fii mereu motivat și activ. Ia totul în ritmul tău. 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *