obezitate și sănătate
Lifestyle,  Psihologie

De ce normalizăm și ne complăcem în obezitate?

Despre obezitate și cum ar trebui ea descurajată; un subiect despre care m-am gândit mult dacă să îl abordez sau nu. Este obezitatea un lucru în care să ne complăcem? Ceva ce să normalizăm la scară largă?

Vreau să menționez de la început faptul că nu mă raportez la persoanele care suferă de obezitate într-un mod negativ. Ceea ce vreau eu să punctez este modul în care în loc ca societatea să le ajute să se redreseze spre o greutate sănătoasă, le împingem să se complacă în situația lor și să devină din ce în ce mai bolnave.

Nu e vorba deloc despre aspectul fizic. Nu vorbesc despre niște colăcei la burtică care pot fi firești. Nu mă refer la celulita care e perfect normală și nu e nici o rușine să o ai sau să se vadă. 

Mă refer strict la riscul de îmbolnăvire pe care persoanele obeze îl au; dar și la modul în care persoanele obeze care au deja anumite boli se duc spre înrăutățirea și avansarea acestora. De ce? Pentru că se complac.

obezitate și sănătate

Ce înseamnă obezitate? Ce înseamnă să fii obez?

Conform Wikipedia, Obezitatea este o maladie care se exprimă prin creșterea exagerată a greutății corporale (peste 25% față de greutatea normală), cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor.

Cu alte cuvinte, este o formă fizică precară și un număr de kilograme disproporționat ce ceea ce ar trebui să fie în mod normal.

Obezitatea înseamnă o mare predispunere la boli, cele mai comune pe care le pot menționa, fără să fiu un expert în domeniul medical, sunt diabetul, hipertensiunea sau riscul crescut de AVC.

Să te accepți pe tine e perfect normal - dar care sunt limitele?

Sigur ai văzut pe social media foarte multe imagini sau videoclipuri în care se promova cum arată de fapt un corp real.

Sunt extrem de încântată că se promovează aceste lucruri. Oamenii încep să vadă că NU există un corp fără celulită;
că e perfect normal să nu ai un abdomen plat;
că e normal să fii uneori balonat/ă;
că sunt perioade în care nu vei fi în cea mai bună formă;
că e normal ca femeie să ai oscilații de greutate pe perioada unui ciclu menstrual;
sau că treci prin schimbări după ce naști un copil.

Aceste mișcări din social media sunt benefice pentru a conștientiza populația cât de false sunt pozele din social media și că nu există corpuri perfecte, un ten fără coșuri sau, în general, un om fără imperfecțiuni.

Însă aici s-a depășit o limită. 

Este normal și benefic pentru sănătatea ta mentală și fizică să îți iubești corpul, să îl accepți și să îi oferi ceea ce are el nevoie. Mai apoi, el te ajută să faci tot ceea ce îți dorești.

Dar a început un trend spre acceptarea și complacerea în obezitate; promovarea unor persoane supraponderale care susțin că sunt perfecte așa cum sunt.

Da, sunt frumoase și nu trebuie sub nici o formă să își urască corpul sau să primească păreri negative din stânga și dreapta.
NU e nevoie de așa ceva. NU e nevoie să primească hate sau cuvinte urâte.

Dar acele persoane trebuie încurajate să ia măsuri pentru sănătatea lor, nu pentru aspectul fizic. NU trebuie îndemnate să se complacă în obezitate.

Nu poți promova faptul că un corp supraponderal trebuie acceptat. Un corp supraponderal trebuie ajutat pentru a deveni mai sănătos; pentru a duce o viață echilibrată și frumoasă.

Persoanele obeze suferă categoric din multe puncte de vedere: au o stare de sănătate precară, nu sunt satisfăcute de imaginea lor, viața lor este îngreunată, oamenii par să le judece.

Faptul că noi promovăm în social media că acest lucru este perfect ok și că trebuie doar să se accepte și atât, este extrem de greșit și periculos pentru persoanele în cauză.

obezitate și sănătate

Ai grijă de sănătatea ta, ea e cea mai valoroasă

Educarea populației ar fi un prim lucru care ne-ar ajuta în statisticile cutremurătoare despre numărul mare de persoane supraponderale din România și Europa. Dar într-adevăr, apare și statutul socio-economic care contează, din păcate, foarte mult. Mulți nu își permit să investească în sănătatea lor sau nici măcar într-o alimentație decentă.

Să fii conștient de cât de mult rău îți poți face cu mână ta (ești, de-a dreptul, ceea ce mănânci), este greu.

Educația în domeniul nutriției este sub orice critică la noi. Însă, cu fărâme de informații dintr-o parte și alta, cu un gram de motivație și cu multă disciplină, orice este posibil. 

Poți scăpa de câteva kilograme în plus, printr-un stil de viață adecvat nevoilor tale. Învățând ceea ce corpul tău are nevoie și ce anume îi face bine.
Nu crede în diete minune, ele nu există, începe să crezi în ceea ce simte corpul tău că are nevoie.

Nu sunt în măsură să dau foarte multe sfaturi despre nutriție, pentru că nu sunt un specialist în domeniu.

Ceea ce pot eu să îți recomand este să începi printr-un singur lucru:

Nu te mai complace în situație.

Începe să faci pași pentru sănătatea ta, fără ea, viața nu are culoare.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *