20 de ani
Jurnal

20 de lucruri învățate până la 20 de ani

Mi se pare foarte important să putem privi înapoi spre lucrurile și experiențele care ne-au ajutat să devenim cine suntem.

Indiferent de cât de tânăr sau bătrân ești, treci prin experiențe tipice perioadei tale. Poți vedea ”copii” la 40 de ani sau ”adulți” la 18 ani, totul e despre viața fiecăruia, iar asta e total perfect.

Cred cu tărie că în perioada adolescenței și la începutul vieții de adult există foarte multă nesiguranță, ești cuprins de atât de multe întrebări și insecurități, pentru că nu știi cine ești și ce îți va rezerva viața.

Din acest motiv, am vrut să împărtășesc 20 de lucruri pe care eu le-am învățat până la 20 de ani, pentru că știu cât de mult contează un mic sfat sau reper atunci când te afli într-un punct al tinereții de unde nu mai știi ieși.

20 de ani

1. Oamenii vin și pleacă

Această ”lecție” este una marcantă pentru mine și am mai menționat-o de-a lungul articolelor mele. 

Oricât de mult am ține la un om drag, oricât de multe lucruri ne proiectăm în viitor alături de el, nu avem garanția că va rămâne. Nu avem garanția că vom dori să mai rămânem alături de el.

Fie că sunt prieteni, parteneri sau chiar membrii ai familiei, fiecare om are propriul drum în viață și este important să respectăm traseul fiecăruia.

2. Școala trebuie să fie locul în care tu alegi ce să înveți

Întotdeauna am învățat la școală și pot să zic că mi-a plăcut. Însă, ce am concluzionat după ce am ieșit din sistemul preuniversitar și am ajuns la facultate, e că dacă poți alege ce să înveți din adevărată plăcere, acțiunea în sine nu va mai fi o greutate.

În liceu am ales clar materiile și examenele pentru care mi-am dorit eu să depun efort și nu am niciun regret pentru ce m-am stresat. A fost alegerea mea și plăcerea mea de a face lucrurile.

Acum, la facultate, nici nu se compară ce înseamnă să înveți, pentru că zilnic primesc informații noi dintr-un domeniu de care sunt foarte pasionată: psihologia.

3. Corpul tău este cel mai important 

Ce am învățat pe propria piele este că, indiferent de împrejurări sau situații stresante, corpul și sănătatea noastră sunt cele mai importante.

Fie că ai grijă la alimentație, fie că înveți cum reacționează corpul tău la anumiți factori, fie că alegi să faci sport sau orice altceva, sănătatea corpului tău este esențială pentru a da randament în orice îți propui să faci.

4. Conexiunea minte-corp e cheia spre o viață sănătoasă

Găsirea acelui echilibru între relaxare, o minte clară și un corp sănătos este esențială pentru a-ți putea atinge toate obiectivele. Nu e ușor, dar e foarte important. 

5. Sportul e o terapie

Pentru mine, sportul a devenit o terapie. E momentul de relaxare și eliberare a energiei negative, e momentul în care îmi aflu limitele și momentul în care îmi dau seama că doar cu muncă poți atinge anumite forme pe care nici nu ți le imaginai. 

Sportul e o formă de terapie care pentru mine a fost și este semnificativă.

6. Să faci ceea ce iubești e cu adevărat important

Starea mea fluctuează în funcție de ceea ce fac. Chiar contează dacă fac un lucru care mă pasionează sau mă ocup de sarcini monotone și care nu sunt din aria mea de interes.

Cred în sloganul că dacă faci ceea ce iubești nu vei munci o zi în viața ta.

7. Niciodată nu va fi doar cum vrei tu

Nu totul iese conform planului, nu are cum să fie așa. Avem atât de mulți oameni în jurul nostru cu idei și opinii diferite, cu reacții și acțiuni diferite. Depindem de foarte mulți factori externi ca să putem face totul mereu cum vrem noi.

E important să avem răbdare și încredere în noi.

8. Nu poți deține controlul asupra oamenilor din jurul tău

Oricât de greu e pentru unii oameni, nu poți deține controlul. Nu avem garanția nimănui că va rămâne cu noi, nu putem ști ce va face acea persoană, pur și simplu nu știm nimic concret din ceea ce nu depinde de noi.

Nevoia de control poate fi o problemă, dar acceptarea situației și înțelegerea propriilor emoții este mereu un pas spre a scăpa dintr-o buclă de obiceiuri proaste.

9. Spune ce gândești fără teamă

Spune ce simți și spune ce gândești. Oamenii sunt trecători, este important să admiți emoțiile și gândurile pe care le ai și să fii împăcat tu cu tine.

20 de ani

10. Nu te îngrijora pentru viitor, nu știi ce se poate întâmpla nici măcar mâine

Nu știm ce se poate întâmpla într-o oră de acum înainte, nu avem siguranța nici măcar a zilei de mâine. La orice vârstă oamenii se vor îngrijora pentru viitor, iar asta este normal într-o oarecare măsură.

Totuși, anxietatea continuă față de ceea ce poate urma ne va face doar rău, pentru că majoritatea lucrurilor nu vor depinde de noi, iar stresul va fi degeaba.

Trăiește ziua de azi și bucură-te de fiecare clipă.

11. Singurul cu care vei concura ești tu însuți

Nu contează pe cine ai în stânga și dreapta, nu contează cine te întrece la o notă sau la un concurs. Singura persoană cu care vei concura ești tu. Tu trebuie să fii mai bun decât ”tu” de ieri.

12. Totul se întâmplă cu un motiv

Nu dispera dacă se întâmplă ceva neprevăzut, lucrurile mereu prind formă și toate se așează exact cum trebuie.

13. Credința într-o religie nu înseamnă să mergi la biserică

Să crezi în Dumnezeu sau să fii împlinit spiritual nu înseamnă să mergi la biserică. Obiceiurile tale sau credința ta sunt suficiente pentru a fi liniștit. Biserica acum poate însemna adesea mediatizare și o afacere, e mult mai important ce e în sufletul tău.

14. Stilul de viață îți poate atenua problemele de sănătate

Stilul de viață depășește orice dietă sau suplimente. Să îți înțelegi nevoile corpului, să îl hrănești cu ceea ce are el nevoie și să ai grijă de tine este mai important decât orice. Foarte multe rezolvări ale problemelor de sănătate sau ale problemelor emoționale pot veni din stilul tău de viață.

15. Oamenii din jurul tău sunt un sprijin esențial pentru a te dezvolta

Mai ales ca tânăr, suportul familiei și al celor apropiați este esențial pentru a putea ajunge departe. Dacă ai părinți și apropiați care să te susțină material sau moral, ești norocos și trebuie să fii recunoscător pentru asta. 

Adesea și eu uit să mai fiu recunoscătoare, însă e important să ne amintim asta. 🙂 

16. Bucură-te de fiecare dimineață

Alege să te bucuri de fiecare dimineață, oricâtă treabă ai avea, oricât de noros e cerul sau cu orice veste te trezești.

E greu, e chiar foarte greu. Dar măcar poți încerca. Bucură-te de cafeaua de dimineață, bucură-te de micul dejun și bucură-te de aerul curat al dimineții. Poate lucrurile vor începe să meargă mai diferit dacă pornești de dimineață cu altă stare.

17. Viața ta se poate schimba radical de la un an la altul

Fiecare an e diferit, fiecare an vine cu provocări.

De mică am iubit zilele de naștere, planificam an de an cu detaliu pe cine chemam și ce urma să facem. Acum se simte altfel, dar nu e mai rău, e doar conștientizarea faptului că fiecare an care trece, vine atât cu lucruri bune, cât și cu lucruri mai greu de procesat și acceptat.

Oricât de greu e în fiecare moment, în fiecare an, este important să privim cu putere și speranță fiecare vârstă care ne așteaptă.

18. Nu renunța niciodată, luptă pentru visurile tale

Oricât de greu ți se va părea în anumite momente, fie că e la școală, fie că e pentru un examen, fie că ai o problemă majoră sau te confrunți și cu un lucru minor, nu renunța.

E ok să cedezi, e ok să realizezi că nu faci bine sau că lucrurile nu merg bine.

E ok să simți multe emoții în același timp.

Dar nu renunța, dacă îți dorești ceva cu adevărat, mereu vei găsi energia necesară.

19. Plânge oricând simți nevoia

Lgat de cât de greu e unoeri, plânge oricând simți nevoia. Nu îți fie rușine cu asta. Descarcă-te, simte-ți emoțiile și acceptă-le.

Nimeni nu are o viață perfectă, oricât de multe lucruri de genul ai vedea pe social media sau în grupul social. 

Plânge când simți și nu te lăsa blocat în starea pe care o ai.

20. Ai grijă mereu de inima, mintea și corpul tău, îți vei mulțumi mai târziu

În final, ca de la 20 de ani ai mei proaspăt împliniți, te încurajez să ai grijă de inima, mintea și corpul tău. 

Ai grijă ce mănânci, cu ce îți hrănești mintea și fii cât de activ poți, în orice circumstanțe simți nevoia.

Corpul tău e cel care te va duce până la sfârștiul vieții, e cel care te va ajuta să atingi tot ceea ce ți-ai propus. Ai prima dată grijă de el, apoi de restul treburilor zilnice.

22 octombrie 💙

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *