Recomandări

Tu pe cine ai salva dacă ai putea călători în timp? – Book Review ”Vei fi acolo?”

Călătoria în timp este un subiect de ficțiune și deși lumea nu a ajuns încă la acel nivel, cu toții ne-am dori uneori să ne putem întoarce în timp pentru a schimba ceva în viața noastră. Pentru a putea strânge în brațe din nou pe cineva.

Am primit cadou cartea ”Vei fi acolo?” de Guillaume Musso și sincer a stat puțin în biblioteca mea până să îi vină rândul. Acum, după ce am citit-o, nu am putut să nu îmi pun întrebarea dacă oare am reuși vreodată să ne întoarcem în timp și să avem ocazia să salvăm viața cuiva.

Fiecare dintre noi are pe cineva drag care s-a stins din viață înainte de vreme, oameni care au plecat de lângă noi în circumstanțe tragice, care te fac mereu să te întrebi ”cum ar fi fost dacă…?”. 

Ori ne-am dori să revedem un om drag sufletului de la care poate nu am apucat să ne luăm rămas bun sau față de care avem regrete că nu am reușit să îi fim mai mult aproape când avea nevoie de noi.

Oricât de mult am trăi cu regrete și dorințe spre trecut, până la existența călătoriei în timp, vom avea nevoie de putere să mergem înainte.

timp

Cum și-a salvat iubita călătorind în timp

Personajul principal, Elliott, este un chirurg de succes care și-a dedicat întreaga viață salvării altori vieți umane. Mai precis, începând cu vârsta de 30 de ani, el a fost salvatorul unui număr foarte mare de oameni.

Cartea ni-l prezintă pe Elliott la 60 de ani, aflat într-o misiune umanitară Crucea Roșie în Cambodgia. El salvează un copil operându-l, iar un moș al satului dorește să îi ofere o recompensă, întrebându-l: ”Dacă ar fi posibil să ți se îndeplinească o dorință, care ar fi aceea?” (știu, tipic scenariilor de basme, dar te va surprinde aici ceea ce face bătrânul).

Elliott recunoaște că ar da orice să o revadă pe Ilena, singura femeia pe care a iubit-o vreodată și care murise în urmă cu 30 de ani. 

Bătrânul îi oferă un borcan cu pastile și îi garantează lui Elliott că o va revedea pe Ilena. Iar de aici, călătoria începe să se întoarcă spre trecut.

Șansa de a fi din nou alături de persoana iubită

Pe parcursul cărții, Elliott călătorește și se întâlnește cu versiunea lui la 30 de ani, dar și cu Ilena și Matt, cel mai bun prieten al său. Deși Elliott la 60 de ani reușește să își revadă femeia iubită, Elliott la 30 ani nu este mulțumit cu puținele vizite ale versiunii sale mai bătrâne, și începe să trimită mesaje în viitor (aici m-a surprins de-a dreptul modalitățile pe care le-a găsit).

Motivul morții Ilenei îl va zgudui pe Elliott la 30 ani, iar oportunitatea de a o salva de la moarte îl va duce spre o viață în solitudine și dependentă de muncă, cu singura alinare a fiicei sale.

Este o carte care te va provoca la imaginație, care te va duce în fantezii și gânduri despre ce ar putea fi dacă… finalul arată exact acest aspect.

Ție cine îți lipsește?

Personal, m-am lăsat purtată împreună cu Elliott prin călătoria în timp și m-am gândit, de fiecare dată când închideam cartea, că probabil voi ajunge și eu la o vârstă să am regrete, să vreau cu orice preț să mai pot lua în brațe pe cineva care nu mai e și căruia, poate, nu i-am oferit tot ce merita.

Acest gând e înfiorător, iar cartea îți oferă exact această posibilitate de a vedea ce înseamnă să lupți ca să reîntorci timpul. Îți demonstrează cât de simplu e să te bucuri de prezent și de ceea ce ne oferă viața în fiecare zi, prin oamenii care ne iubesc.

Sunt sigură că și ție ți-e dor de cineva,  că ai face orice ca să poți strânge în brațe din nou persoana dragă ție. În schimb, trebuie să accepți că nu mai e lângă tine, că doar o viață de după moarte v-ar mai putea reuni.

Călătoria în timp nu e posibilă, dar tot ce putem este să ne păstrăm gândul către cei ce nu mai sunt printre noi.

timp

Alege să te bucuri de cei de lângă tine

Până să ai regrete sau să îți fie dor de cineva, oferă iubirea pe care o simți oamenilor dragi din viața ta, fie că e iubit/ă, prieten/ă, coleg/ă, soră, frate, mamă, tată, bunici, chiar și animalelor de companie. Nu lăsa timpul să treacă atât de aspru pe lângă tine, ai grijă de ce iubești.

La final, îți voi lăsa câteva citate despre timp date în carte, adăugând și o întrebare: Dacă te-ai putea întoarce în timp, pe cine ai vrea să iei din nou în brațe?

”Vine o scenă când viitoru-ți e deja trecut.
Întorci atunci privirea și-ți vezi în urmă tinerețea.” – Louis Aragon

”Poți face orice, poți gândi orice, poți crede orice, poți avea partea de toată știința lumii – dacă nu iubești, nu ești nimic.” – Marcelle Sauvageot

”Ai grijă de visele tale, nu știi niciodată când vei avea nevoie de ele” – Carlos Ruiz Zafon

”Trecem prin prezent legați la ochi. Abia mai târziu, când ni se dă la o parte legătura și ne cercetăm trecutul, ne dăm în sfârșit seama de cele trăite și le înțelegem sensul” – Milan Kundera

 

”La douăzeci de ani dansăm în centrul universului.
La treizeci ne învârtim înăuntrul cercului.
La cincizeci mergem pe circumferință, evitând să privim afară sau înăuntru.
Mai târziu nu mai contează, este privilegiul copiilor și al bătrânilor să fie invizibili.” – Christian Bobin

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *