zăpadă
Lifestyle

De ce ”oamenii mari” nu se bucură de zăpadă?

Chiar dacă e finalul iernii, mulți ne-am bucurat acum de prima zăpadă. Sunt sigură de faptul că prima dată ai oftat lung când ai văzut zăpada de afară și te-ai gândit la toate lucrurile negative pe care le aduce vremea rece.

Mi-am adus zilele astea aminte cât de mult mă fascina mereu prima zăpadă dintr-o iarnă. Iubeam atât de mult să prind fulgi de zăpadă, să mă dau cu sania până seara târziu, să merg udă până la piele acasă (da, cu acele 3 straturi de haine pe care le aveam) și să mă las purtată de bucuria copiilor din jurul meu.

Țin minte fiecare om de zăpadă cu care tata ne aștepta dimineața să ne trezim după ce dezăpezea toată curtea și țin minte acele bucurii inocente în care mă lăsam pierdută odată cu frumusețea acelui alb, care pentru mine, era de fiecare dată de vis.

Dar unde dispare acea bucurie?

Mereu mă întrebam când eram mică: ”De ce oamenii mari nu se bucură de zăpadă?”

Și chiar dacă mă pot sau nu încadra la ”om mare”, resimt tot mai mult modul în care nu ne mai știm bucura de lucrurile frumoase, care în loc să ne facă să sărim de bucurie, ne dau mai multe bătăi de cap.

Știu că mama și tata erau prima dată ușor nervoși când ningea, pentru că într-adevăr: dezăpezește curtea și mașina, asigură-te că ai antigel, ieși prin frig ca să îți rezolvi treaba, ai grijă cum conduci pe drum, plătește facturi mari la căldură și multe altele.

Dar acest lucru era general valabil pentru toți adulții din jurul meu, pe care copilul de pe-atunci nu putea să îi înțeleagă deloc.

Cred că ți s-a întâmplat și ție să te enervezi că ninge și să ieși dimineața morocănos prin frig – stai calm, ești mai mult decât normal.

zăpadă

De ce nu ne bucurăm de lucrurile mici?

Am mai abordat un subiect asemănător cu ceva timp în urmă, iar gândurile privind modul în care tratăm venirea zăpezii m-a întors în același punct – de ce nu am putea pur și simplu să ne bucurăm?

Uită-te la copiii care ies fericiți din casă să meargă la zăpadă, uită-te la un cuplu care se bucură de atmosfera creată de fulgii care cad din cer, uită-te la un bătrân care se moleșește de liniște în frigul iernii.

Fii atent puțin la inocența oamenilor, la cum fiecare dintre noi poate pune pauză la orice face și să aleagă se se bucure de prezent, chiar și de faptul că trebuie să dezăpezești mașina.

O întâmplare spusă de Jules Renard zicea așa:

”Într-o zi mă găseam, plângându-mă de toate. Prin fața mea, brusc, văd o ceată de copii alergând după o minge. În spatele lor, un alt copil cu un picior de lemn se străduia să-i ajungă. Ce rușine m-a cuprins. De îndată mi-am revenit.”

 

Privește spre fericire și zăpadă:)

Orice lucru trist ne macină pentru mult timp, iar faptele frumoase care se strecoară în viața noastră rămân umbrite. Când poți reuși să apreciezi acele lucruri frumoase, mici, care ți se întâmplă, vei putea să ieși din caruselul de emoții negative și stres care te acaparează zi de zi.

Data viitoare când ninge, oprește-te din ceea ce faci și gândește-te cum era atunci când erai copil. Cine te trezea dimineața cu zăpadă? Cu cine făceai om de zăpadă? Cu cine te dădeai cu sania? Ce simțeai cel mai frumos în acel moment?

E atât de ușor să te deconectezi puțin de la stresul în care trăiești și să te bucuri, de fapt, puțin de ce e în jurul tău. Să nu mai vezi vremea rece ca pe un dezavantaj, ci ca pe un aspect care îți poate oferi liniște pentru câteva minute.

Uneori, alege să mai trăiești prin copilul inocent care se află în sufletul tău, nu vei da greș.

Please follow and like us:

Un comentariu

 • Pernea Pavel

  Tind să cred că oamenii care se îngrijorează și își fac mental un fiasco cu privire la venirea zăpezii, o fac inconștient. Mai exact ei își induc tot felul de gânduri despre: „pfu.. trebuie să dezăpezesc mașina, va fi rece în ea..”, „trebuie să dezăpezesc și curtea”, „întreținerea va fi mai mare… alți bani.. altă distracție…”
  De ce au astfel de gânduri distructive?

  Pentru că s-au învățat cu comoditatea, e mai comod sa fie toamnă/primăvară și uneori vară (când nu e prea cald) pentru că mașina nu trebuie dezăpezită, drumurile sunt curate, întreținerea e mică, ș.a.m.d. Totodată li se pare o corvoadă să dezăpezească mașina sau să facă vreo acțiune care vine la pachet cu zăpada
  Ei fiind obișnuiți cu 23-24 de grade în casă, este neplăcut să crească temperatura și să plătească mai mult la întreținere. Vorba aia, „confortul se plătește”

  Noi suntem obișnuiți ȘI IARNA să stăm îmbrăcați subțire prin casă (tricou, pantaloni scurți sau ceva cat mai subțire posibil), de ce nu putem să ne luăm niște pantaloni de trening și o bluză mai grosuță? Chiar e necesar ȘI IARNA când știm că va fi frig, să fim în îmbrăcăminte de vară? Să ne uităm la Americani, ăia stau și toamna sau primăvara cu haine grosuțe prin casă și inclusiv iarna
  De ce fac asta? Pentru că li se pare normal ca fiind o astfel de vreme să fie îmbrăcați corespunzător și în casă, nu doar afară. De asta plătesc și întreținere mai mică și pot dormi mai bine

  Dacă am reduce temperatura din casă am dormi mai bine, aerul nu ar fi atât de uscat (+ miște plante chiar nu strică), un sistem imunitar mult mai bun și o dispoziție mai pozitivă când vin vremurile reci și zăpada

  Ne-am obișnuit ca iarna să nu fie prea multă zăpadă și acesta poate fi încă un motiv pentru care destule persoane reacționează în felul descris de tine. În alte țări (cele nordice în special), oamenii nu se uită cu dispreț la zăpadă sau la anotimpul rece. Ei se bucură de moment și îl trăiesc cu cei dragi

  Nu era amuzant și nu îți plăcea când te jucai cu prietenii prin zăpadă? Nu îți plăcea când făceai o grămadă de bulgari pe care îi aruncai în stânga și dreapta pentru că erai „înconjurat de inamici” și voiai să câștigi? Nu era amuzant când îi scuturai creanga unui copac când era cineva sub ea? Nu era amuzant când te dădeai cu sania sau când te plimbai prin sat/oraș? Nu era plăcut când veneai înghețat de afară și părinții îți spuneau că dacă răcești este nasol (nu se întâmpla nimic de obicei) și erai așteptat cu ceva bunătățuri calde?

  Și dacă îți făcea plăcere, de ce acum să nu o mai faci? Nu e vreo rușine să ne jucăm cu zăpadă și chiar dacă nu mai simți că aceste jocuri prin zăpadă ți-ar aduce fericirea, du-te la o plimbare și vei vedea că este superb (poate te va aștepta cineva acasă cu bunătățuri calde 🤫)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *