Educație,  Jurnal

Ce să faci în clasa a XII-a pentru reușită la BAC

După un an întreg de tras tare și învățat; un an după care m-am recuperat în câteva luni; vreau să transmit celor care sunt acum în clasa a XII-a ce să facă și ce să NU facă în clasa a XII-a, înainte de bac.

 

Eu una, mi-aș fi dorit să știu să îmi organizez mai bine anul cu bacalaureatul. Pentru mine a însemnat foarte mult ”examenul maturității”. În primul rând, pentru a-mi demonstra mie că munca depusă în anii de școală se va vedea pe măsură în nota finală de la bac. Mai apoi pentru toate serile în care stăteam și plângeam lângă caietele de mate să le dau de cap și toate testele pentru care m-am străduit și am vrut să îmi demonstrez că pot.

 

Și nu regret nimic, am obținut 9,70 media la bac și am luat 9,80 la mate. Totuși, mi-aș fi dorit să știu exact ceea ce vă voi transmit mai jos, pentru a nu mă afecta atât de mult presiunea examenului.

Deci? Ce te așteaptă?

Aici depinde mult de interesul pe care îl acorzi examenului de bacalaureat. Ținând cont că ești aici și citești, bănuiesc că mă adresez cuiva care vrea să aibă rezultate bune.

 

Te așteaptă unul dintre cei mai rapizi ani din viața ta. Totul va merge pe repede înainte într-o combinație de stres, bucurie, oboseală și extaz.

 

Abume. Poze. Chiuluri. Festivitate. Banchet. Majorate. Printre toate astea, învățatul și seriozitatea. Să rămâi constant este cel mai important. La fel e suuuper important să te bucuri din plin de anul care ți se oferă, pentru că va fi o experiență unică în viața ta.

 

Ceea ce urmează să vă prezint, sunt lucruri pe care eu le-am făcut mai mult sau mai puțin. Sunt și lucruri care știu că i-au afectat pe alți colegi. Tu trebuie doar să ții cont de ce crezi că te va ajuta.

1. Ai grijă de tine și nu te neglija

De departe cea mai mare greșeală pe care am făcut-o în clasa a XII-a. Nu m-a interesat de alimentație, sport, mentalul meu și nici de starea mea de sănătate. 

 

M-a afectat de la psihic și până la fizic enorm de mult anul cu bacul. Totul din cauza presiunii pe care mi-am pus-o singură pe mine. De la o performanță la alta, ținteam tot mai sus, voiam tot mai mult și îmi doream o notă cât mai aproape de 10. Din cauza asta, m-am neglijat tot mai mult.

 

Nu prea dormeam noaptea, mâncam când apucam și m-am ales cu niște aspecte pe care le-am pus pe primul loc în lunile de după bac.

 

Deci, ai grijă de tine.:) Fă plimbări, sport, ai grijă la ce mănânci și oferă-ți timp singur/ă.

2. Nu te uita ce face colegul

Un aspect important în a rămâne motivat, este să nu te compari cu alți colegi/prieteni. Eu nu am făcut-o și chiar nu m-a interesat ce face x și y la bac. În schimb, dacă mi s-a cerut ajutorul, l-am oferit. 

3. Fă-ți timpul de la școală relevant

Orele irelevante pentru bac îți vor consuma multă energie. Sunt sigură că nici tu nu vei avea mereu energia necesară să asculți ce îți spune la materii care nu-s de profil.

 

Inițial am vrut să îți spun să nu stai prea mult la școală – dar nu e chiar cea mai bună abordare. Du-ți materiale de studiu cu tine și fă în timpul acelei ore exerciții pentru bac. 

 

Bonus tip: Bucură-te de chiuluri, vor fi amintirile care chiar îți vor rămâne legate de ultimul an de liceu.

4. Nu te supraîncărca

Ia-le pe toate pe rând. Nu te aglomera în aceeași zi cu 3 materii plus poate și cea pentru admitere. Împarte-ți capitolele și materiile pe zile, nu fă prea mult într-o zi.

 

Eu una îmi împărțeam pe zile capitolele de la biologie și operele la română. La mate(pentru profil de mate-info), îmi planificam ce formule să repet într-o zi. 

 

La mate și biologie stabileam un targhet de subiecte/săptămână. Cert e că nu făceam la mai mult de 2 materii într-o zi, pentru că era prea sufocant și nu mai aveam concentrare.

 

Deci, fă totul pas cu pas.

5. Nu lăsa totul pe ultima sută de metri

Singura perioadă în care am fost real stresată a fost cea cu 2 luni înainte de bac. Atunci voiam să învăț tot și tot mai mult și nu îmi mai dădeam spațiu pentru nimic. 

 

Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este să acumulezi informația de bază din timp. Lasă doar repetatul pe ultimele 2 luni, pentru că e perioada cu festivitatea, albumele, banchetul și bucuria absolvirii.:)

 

Plus, cu 2-3 săptămâni înainte de bac vei avea de dat examene de competențe care, la fel, îți vor consuma din energie și mai ales, din timp.

Până la urmă, totul va trece cu bine, tu trebuie doar să fii stăpân/ă pe tine și să dai tot ce poți. E o perioadă unică, frumoasă și un an pe care ți-l vei aduce aminte cu mult drag. 

 

Setează-ți obiectivele și luptă pentru ceea ce îți dorești. Totuși, pune-te mereu pe tine pe primul loc și ai grijă de tine.

 

Mai multe sfaturi și tips&tricks poți găsi la mine pe site la secțiunea ”Educație”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *