
De la agonie la extaz prin bacalaureat
Am aruncat toca în aer la festivitatea de absolvire, am cântat Gaudeamus, am luat permisul de conducere, am luat diploma de bac, am petrecut la banchet și m-am bucurat că termin liceul. Aici sunt lucrurile pe care le bifează majoritatea elevilor pe parcursul anului școlar în care sunt clasa a XII-a și dau examenul de bacalaureat.
Pe astea le-am bifat și eu și pot să zic într-un final că am terminat. A fost o perioadă extrem de stresantă și aglomerată. De la multe ore de pregătire și de învățat și până la examene, drumul a fost lung și totodată rapid.
Ne-am trezit în clasa a XII-a
Sincer, când mi-am văzut colegii la început de clasa a XII-a nu mi-a venit să cred că ne aflăm pe ultima sută de metri în decursul nostru școlar preuniversitar și că mai avem o aruncătură de băț până la examenul maturității și până când vom ”da piept în piept cu viața”.
Dira ne spusese că anul va trece foarte repede și chiar dacă nu am vrut să credem, așa a și fost. Totuși, am profitat cât am putut, ne-am bucurat de ultimele chiuluri împreună, de cafelele de dimineață și plăcerea de a avea coleg de bancă.
În timp ce profitam de toate astea, eu cel puțin, mă luptam cu un program aglomerat de învățat și rezolvat subiecte.
Nu am avut emoții pentru bacalaureat decât în ultima lună, când a avut loc festivitatea de absolvire, banchetul și șocul de realizare că it’s really happening. Mă simțeam pregătită și tot ce voiam era să scap de examenul de bacalaureat, dar totuși, printre examenele de competențe și stres, trăgeam tot mai tare pentru o notă mare.

Cui să mulțumesc?
În primul rând, mie. Am depus un efort enorm pentru bacalaureat și pot spune că munca a dat roade. Am avut și nu am avut susținere. Profesorii au fost și nu au fost prezenți. Cel mai mult am muncit singură, am învățat, am repetat, am făcut subiecte de examen până m-am săturat și am căzut puternic după ce a fost gata bacalaureatul. Am căzut de epuizare. Mi s-a părut obositor psihic, toate competențele unele după altele, toată presiunea profesorilor, toată ideea în sine de examen care ți se aruncă în brațe și nu interesează pe nimeni cum vei reuși, doar să o faci.
Școala mi-a oferit doar stres suplimentar. Singurele ore relevante din clasa a XII-a erau cele de mate, unde am avut singura profă care chiar m-a pregătit în lunile de dinainte de bacalaureat și și-a dat interesul să luăm toți note mari. În rest, mergeam pentru prezențe și de dragul ultimelor zile cu colegii.
Munca adevărată pe care am depus-o a fost dincolo de orele de la școală, am învățat în totalitate pe cont propriu la română și biologie, fără niciun profesor ca și sprijin; iar la matematică aveam o dată pe săptămână o oră și jumătate de meditații, iar în rest făceam subiecte zilnic.
La final, am strâns un teanc de hârtii de subiecte și formule cu care voi face foc probabil la iarnă:). Pe lângă asta, totuși, am simțit mândrie. Sunt mândră de mine și de tot ceea ce am devenit, prin muncă proprie, voluntariate, ore întregi de formare și învățare și oameni care m-au susținut și mi-au oferit șansa să fiu eu.

La final de liceu, pot spune că...
Am reușit! Și n-am trecut prin liceu chiar ”ca și gâsca prin apă”. Am acumulat informațiile necesare la toate materiile, m-am focusat pe materiile de bacalaureat și de profil de mate-info și am investit timp în activități extra-școlare, cursuri de formare, training-uri de dezvoltare personală, internship-uri în scriere și psihologie și da, și distracție, ca să nu fac o impresie chiar atât de academică.:))
Am avut motivație ca să strâng o mână de diplome și certificate și o diplomă de bacalaureat cu o medie finală de 9.70. Nu am primit niciodată de-a gata, am căzut și m-am ridicat, am vorbit când a fost nevoie și am tăcut când era cazul.
Le doresc sincer tuturor colegilor mei mai mici să aibă puterea de a face și ceea ce le place. Eu a trebuit să intru în asociații și să fiu ghidată de oameni din domeniu ca să realizez că sunt bună și că îmi face enorm de bine să scriu.
Această pasiune mi-a adus și o bursă de 6000 de lei și șansa de a lucra și de a face bani în content writing încă de pe parcursul clasei a XII-a. Nu e greșit să îți urmezi pasiunea, dacă un lucru te pasionează, muncește ca să ai rezultate reale prin el. Pentru mine, scrisul e cel care mi-a dăruit experiența reală a liceului și adevărata bucurie a acestei perioade, pentru că mi-a oferit cele mai multe șanse și oportunități de a mă afirma.
Viitorul sună bine
Cu toată experiența acumulată, cred cu tărie că facultatea va fi cireașa de pe tort în formarea mea ca și om. În fața noastră, a absolvenților, se deschid acum foarte multe uși, pe care dacă le alegem bine și intrăm cu mult curaj, viitorul va fi cu siguranță strălucit.


S-ar putea să-ți placă și

Cum să iei notă mare în BAC
12 martie 2022
Un an de online și de visuri năruite
11 martie 2021