Educație

Hai să ne jucăm de-a educația

Închipuie-ți un scenariu simplu din educație: Ești elev în ultimul tău an de liceu, stai cu un fior pe spinare că te așteaptă în doar câteva luni așa-zisul ”examen al maturității”. Examen despre care ai auzit 4 ani la rând oră de oră și despre care toată lumea spune că ți se va părea o banalitate odată ce treci de el. Acum închipuie-ți că ești presat să înveți, să reziști 5-6 ore la școală cu masca pe față și ocazional să rămâi și la orele absolut irelevante pentru interesele și pasiunile tale și mai presus de toate astea, să aflii săptămânal vești de ”can can” de la ministerul educației, venite prin știri în feed pe facebook(chiar și învechit) sau de la diriginte.

Mai imaginează-ți că...

Gândește-te că acum 2 luni ai aflat că ai o vacanță de nicăieri de 2 săptămâni în mijlocul semestrului, fix după ce ai reușit să intrii cât de cât în ritm. Mai apoi, la o săptămână, ai aflat că se scurtează vacanța de iarnă și că direct după petrecerea de revelion trebuie să te prezinți să dai teste la școală, pentru că semestrul 1 și-a mutat finalizarea cu aproape o lună mai târziu. Apoi afli că va trebui să te testezi zilnic pentru că miniștrilor „le pasă” de siguranța ta, dar apoi afli că de fapt nu există o procedură și le primești acasă să….vezi tu ce faci cu ele. De ce?  Pentru că vor miniștrii să se joace v-ați ascunselea cu testele de COVID, că o dată le dau, o dată nu, pentru că sunt „dați în judecată și așteaptă decizia instanței”. Oricum, trecând de „imensa” măsură de testare a elevilor, ți s-au dat 10 măști chirurgicale la început de an școlar, iar acum ți se pretinde să nu mai folosești măști textile, ci doar chirurgicale, în condițiile în care ministerul nu dă bani școlilor nici măcar pentru dezinfectant.

Ce să te mai pun să îți imaginezi? Că ți-au trântit 3 modele de examen de bac și scot materia pe care au scos-o și la anii trecuți, în condițiile în care tu ai prins cu totul alte perioade din liceu online și ai văzut o altfel de educație.

Așteptăm să scăpăm

That was fun. Sau nu. Sunt un elev din situația din educație în care te-am pus să te imaginezi, și la fel cum sunt cei din anii terminali, așa sunt și toți ceilalți elevi. Avantajul meu și al colegilor din an cu mine este că mai avem câteva luni și scăpăm din sistem. Exact, nu aștept să scap de examen și admitere cât aștept să scap de harababura care e în sistemul educațional; și nu e scrisul meu de mai sus haotic, exact acesta a fost demersul ultimelor luni sub conducerea Ministerului Educației. Such a pleasure!

E extrem de trist că după 12 ani de școală ajung să spun acest lucru într-un mod sincer și cât se poate de senin. Nu am ce să spun altceva, totul e de multe ori făcut la școală doar ca să fie făcut și în afară de pregătirea pentru bacalaureat, totul e o fușăreală ieftină pentru noi.

Investiții reale când?

Până și profesorii vor să pornească grevă pentru că nu le sunt dați banii promiși la nivel salarial și pentru că în general nu sunt investiți bani suficienți în educație. Sub ce formă? Cel mai mic procentaj din PIB.

Tot acum, ministerul a aprobat schimbarea pragului minim de acordare a burselor de merit de la 8,5 la 9,5, în condițiile în care modul de notare și testare a elevilor, cât implicit mediile acestora depind enorm de mult de la un liceu la altul și cu atât mai mult de la un profil la altul. Replica Ministerului? Parafrazare: ”Sunt prea mulți elevi cu medii de peste 8,5, că doar au făcut online și nu am fost capabili să oferim calitate, așa că alegem să creștem cu un punct pragul mediei pentru a investi și mai puțini bani în educație! (Smiley face)”

Când nu ne-om mai juca de-a guvernanții

Mie îmi vine să râd, nu știu de tine. Mi se pare penibil cum cei care conduc țara și care ar trebui să formeze viitorul țării, se joacă de-a guvernanții și iau măsuri de dragul de a fi luate, de dragul de a fi incapabili să își dea interesul în mod real.


Văzând tot felul de remarci pe social media mi-a sărit în ochi un citat tare interesant, care spunea că ”Dacă închizi un spital, deschizi un cimitir. Dacă închizi o școală, deschizi o pușcărie.” Poate e puțin deplasat, dar duce mult spre adevărul din spatele cuvintelor.

Un nivel critic

Faptul că nu ne interesează ca și conducere a țării de cei care peste 20 de ani o vor prelua în gestionare este extrem, dar extrem de trist. Ce e drept, formarea elevului în calitate de om nu stă în câte formule învață sau câte comentarii tocește, însă mediul școlar și seriozitatea cu care România ca și unitate administrativă te tratează pe tine în calitate de cetățean, viitor muncitor și plătitor de taxe, crede-mă că te influențează enorm de mult. Modul în care educația este tratată la această oră a atins unul dintre cel mai degradante puncte în care s-ar fi așteptat să ajungă după schimbul între online și fizic. E pur și simplu penibil.

Noi suntem niște pioni mici mutați ușor dintr-o parte în alta și trebuie să conștientizăm asta. Această conștientizare însă, ne poate ajuta cel mai mult să nu ne lăsăm prea mult afectați, ca să folosim ceea ce se întâmplă cât putem de mult în avantajul nostru. Nu e o perioadă ușoară și totul în jurul nostru,  nu doar în educație, e cu totul dat peste cap. Pandemia și-a lăsat puternic influența în viețile noastre și parcă oamenii văd tot mai mult proasta gestionare politică a coronavirusului.

Acum ce îți pot spune este să nu renunți și să nu te lași influențat de ce se întâmplă în jurul tău. Spune-ți opiniile și lucrează la ce te deranjează ca să poți da rezultate pe măsură. Indiferent că ești elev în an terminal, elev mai mic, student sau adult, poți pune mâna alături de alții ca să schimbi ceva, cât de mic și cât de nesemnificativ ți s-ar părea, fiecare cărămidă mică pusă poate face diferența.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *