Jurnal

18 lucruri învățate până la 18 ani

1. ”vreau să fiu om mare” nu mai e o dorință

Fără să fiu dramatică, nu vârsta vine cu ideea de ”om mare”, ci experiența acumulată și încercările care inevitabil, îți vor apărea. Nu mai e totul flower power și parcă trebuie să conștientizezi că nu îți va decide nimeni viitorul. Trebuie tu să iei decizii aproape definitorii pentru adultul care devii, la o vârstă la care ți se pretinde mult și ți se dă puțin,

2. Oamenii vin și pleacă

E de departe cea mai puternică lecție învățată. Oamenii din viața ta sunt temporari, ei pleacă fie de pe pământ, fie pur și simplu din preajma ta. Am fost un copil care a crescut mereu cu nevoia de a fi înconjurat de prieteni și familie; cel mai greu a fost când soarta încerca să mă învețe că indiferent cât de mult investesc într-un om, totul ține de deciziile sale; poate alege în orice secundă să rupă luni sau ani de prietenie și toate momentele împărtășite, chiar și fără motiv.
Nu e despre persoanele cărora le-ai pus sufletul pe tavă, e despre acei oameni care te-au văzut în cele mai rele momente ale tale și au ales să rămână. Acei oameni vor fi în viața ta de adult, acei oameni merită iubirea ta.

Articol ”Împreună sau separat”

3. Familia e cea mai importantă

Din clasa a 5-a, de la 11 ani, 5 zile din 7 le stăteam separat de părinți. De 7 ani, fetița care nu știa ce o așteaptă, a ales să renunțe la o parte din inocența vârstei și să înceapă să facă sacrificii pentru viitor. Alături de mine, au făcut sacrificii părinții și sora mea, care mi-au arătat de fiecare dată că familia e cel mai important lucru. Mi-au arătat că indiferent de cât de grele sunt anumite situații, de cât de tensionate vor fi clipele dintre noi sau în orice mod ne va surprinde și încerca viața, la finalul zilei putem să ne strângem în brațe și să ne spunem o vorbă bună. Pentru că nimic nu e doar roz, oriunde e bine și rău, dar trebuie să știi să alegi bila albă din paharul cu cele negre.

4. Nu rata o oportunitate bună

Am știut să apreciez mai mult tot ceea ce știu și fac atunci când am început să lupt pentru a mă putea dezvolta. Anii de liceu au fost pentru mine un carusel de evenimente, proiecte, muncă și dedicare pentru a ajunge cine îmi doresc să ajung. Poate am spus pas unor oportunități, dar mereu am profitat de orice mă putea transforma într-o variantă mai bună a mea. Am învățat, am greșit, dar nu am omis nici o oportunitate fără de care, poate acum, eram altfel.

5. O persoană îți poate schimba viața

Revenim la oameni. Am avut câteva persoane de-a lungul copilăriei mele care m-au învățat lecții prețioase. Au fost oameni care m-au adus la cel mai slab nivel al meu, dar datorită cărora, am reușit în final să privesc altfel totul în jurul meu. Am plâns, am spus lucruri pe care le-am regretat sau am regretat că nu am spus altceva, dar mereu am investit în oamenii din jurul meu, în cei la care am ținut și care, în acel moment, meritau să fiu lângă ei. Nu regret prezența niciunui om din viața mea, unii au fost doar trecători, alții au lăsat amprente puternice și au dus la varianta mea de acum. Pentru asta, le mulțumesc.

6. Nu vei învăța în școală să îți îndeplinești visurile

Odată cu liceul, mi-am dat seama că școala nu e locul care să te îndemne să visezi prea mult. Am luptat și lupt pentru drepturile elevilor, pentru un mediu mai sănătos; dar, văzând întregul sistem și militând pentru îndreptarea problemelor, mă bucură faptul că mă apropii de finalul parcursului meu în el, ceea ce e trist. Totuși, vreau să las ceva în spate și vreau să ajut mai departe ca lumea să devină un loc mai bun.
Însă, pentru a fi realiști, tot ceea ce pot spune din experiența recentă a ultimilor ani, e ca orice elev care își dorește să se dezvolte cât mai mult pe el, are nevoie să se implice în orice în afara școlii; să nu se limiteze la a învăța formule și reproduce niște pagini. Îmbină utilul cu plăcutul; da, am învățat mereu bine, am avut rezultate școlare de la bune spre foarte bune, dar mereu am ales să fac ceva și pentru mine, pentru dezvoltarea și viitorul meu, dincolo de note.

Articol ”Investim în pensii speciale, nu în viitorul țării”

7. Cândva te-ai jucat pentru ultima dată cu prietenii tăi

Cea mai bună și veche prietenie a mea ajunge deja la 7 ani, iar alături de ea stăteam recent și ne gândeam cum în urmă cu acești 7 ani, tot ce ne-a unit a fost când ea, văzându-mă nouă în bloc, m-a întrebat dacă vreau să mă joc cu ea și restul copiilor. De atunci și până acum, copiii din gașca din vremurile în care ne jucam de-a v-ați ascunselea în fața blocului sunt aproape adulți cu planuri de viitor și idealuri. Nu mai știu când a fost ultima dată când ne-am jucat, dar cu siguranță nu aș da acele amintiri pe nimic în lume.

8. Să fii singur nu e un dezavantaj

E o diferență între a fi singur și a te simți singur. Momentele sau perioadele de singurătate sunt cele care te ajută să te aduni. Cum spuneam, oamenii din jurul tău pot alege să plece în orice moment, să îți lase în urmă întrebări fără răspuns. Atunci însă, trebuie să te ai pe tine. La fel ca în orice alt moment. Dacă nu poți fii fericit atunci când ești singur, fără nimeni în jurul tău, nu vei putea fii nici înconjurat de alte sute de persoane.

9. Iubirea te poate face să vezi altfel lumea

Să iubești e cel mai frumos cadou pe care îl poți oferi cuiva. Fiecare gest mic, fiecare clipă de atenție, fiecare sfat și fiecare moment în care poți fii acolo pentru cel drag sunt cele mai minunate lucruri pe care le poți oferi celui pe care îl iubești. Iubirea părinților, fraților, prietenilor și a jumătății tale e cea care te întregește ca om și ca ființă; așa că, accept-o și nu o lăsa să plece de lângă tine, cât nu e prea târziu.

Articol ”Iubește în fiecare zi ca și cum ar fi ultima”

10. Ai grijă ce îți dorești, că s-ar putea să și primești

Nu mereu ceea ce ne dorim e și bun pentru noi. Când ești mic îți dorești să fii ”om mare”, dar e cea mai mare greșeală pe care ți-o poți dori. Aici e doar un exemplu mărunt. Suntem frustrați pe ce e în jurul nostru pentru că de multe ori nu e cum am vrea. Dar până la urmă, nu avem de unde să știm ce e bun și ce e rău, decât prin propriul filtru. Așa că, mai bine alege să  accepți situațiile și să vezi ce e cu adevărat bine pentru tine și pentru cei dragi. Aparențele sunt înșelătoare.

11. Visurile pot deveni realitate

Nu contează cât de greu e, visurile pot deveni realitate. Blog-ul este un vis de-al meu devenit realitate, dar pentru care muncesc în continuare, deja de un an de zile. O carieră în acest domeniu este un vis de-al meu, dar pentru care muncesc și reușesc cu pași mici. Astfel, niciodată nu poți spune că ai atins succesul maxim sau că nu mai trebuie să faci nimic, fiecare lucru necesită muncă și dedicare, nimic nu va veni de-a gata sau te va lăsa să te odihnești. Fă ceea ce îți place și vei trăi un vis de-a dreptul.

12. Ai nevoie să muncești pentru ce îți dorești

Cum spuneam, nimic nu va veni frumos ambalat. Fiecare lucru pe care ți-l dorești are spre el un drum pe care să-l parcurgi. Vei obosi, vei cădea, vei vrea să renunți, dar fiecare pas pe care îl vei face te va duce mai aproape de ceea ce îți dorești cu adevărat. Pași mărunți.

13. Fiecare problemă are o soluție

Nu sunt de acord să te complaci într-o situație. Fiecare hop apărut are un motiv, are un mod de rezolvare și nu e sfârșitul lumii dacă ceva nu iese cum ți-ai propus. În acel moment, tot ce contează este să reușești să te aduni și să găsești cele mai bune variante.

14. Iubește-te pe tine

Cum am mai spus și în articolele trecute, iubirea față de propria persoană te va ajuta să te lași iubit și de alții. Fiecare defect al tău, în ochii celui sau celor potriviți va fi un lucru unic. Nimeni nu spune că e ușor să te accepți, știindu-ți fiecare defect. Dar chiar de asta, ai nevoie să te cunoști, să îți vezi defectele și să îți pui în valoare părțile preferate. Ești ceea ce vrei tu să fii, și doar având grijă de tine și iubindu-te vei putea iubi și avea grijă de alții.

Articol ”Ești perfect dacă ești imperfect”

15. Fiecare zi e un dar de la Dumnezeu

Odată cu pandemia ne-am dat seama că totul e o incertitudine. Pentru mine pandemia a însemnat o perioadă cheie în adolescența mea, una care m-a marcat și care m-a făcut să apreciez altfel tot ce se întâmplă în jurul meu.  Nu știi ce poate apărarea mâine, așa că ar trebui să te bucuri azi așa cum poți, de tot ceea ce e frumos.

16. Mereu vei fi personajul negativ în povestea cuiva

La fel cum pentru mine unele persoane mi-au lăsat amintiri mai puțin plăcute, dar m-au învățat niște lecții, așa suntem până la urmă fiecare dintre noi în viețile altora. Fie că ne-au prins într-un moment prost al vieții noastre, fie că situația punctuală nu le-a oferit șansa celorlalți de a ne cunoaște într-o altă lumină, fiecare avem variantele noastre mai rele și am greșit față de cineva.

17. Scrie propria poveste

Conturează tot ceea ce trăiești ca într-o poveste. Fiecare are dreptul la fericire și fiecare are șansa de a trăi o viață ca-n filme. În loc să aștepți să facă altcineva ceva pentru tine, fii tu cel care dă firul roșu poveștii vieții tale, pe care să o povestești mai târziu copiilor și nepoților. Iubește din toată inima și lasă-te purtat de viață, dar în același timp fă ceva frumos din ce ai, așa înveți să trăiești.

Articol ”Iubirea care te face să simți fluturi în stomac”

18. Nu regreta nimic

Ultima dar nu cea din urmă, ideea de a nu regreta nimic am încercat mereu să o pun în aplicare. Chiar dacă am făcut greșeli, am ales să mi le asum și să merg mai departe. Nu pot să zic că regret ceva major în cei 18 ani ai mei, iar ăsta poate fi un semn că am ales bine sau doar că viața e prea scurtă și timpul trece prea repede ca să ne îngrijorăm pentru ce a fost. Trăiește momentul, bucură-te de fiecare zi și lucrează la tine.

Acum însă, sărbătoresc un an de la lansarea Blog-ului, un vis îndeplinit ca și cadou de 17 ani, iar prin această ocazie am avut șansa de a împărtăși cu tine și bucuria zilei de naștere de 18 ani. Îți mulțumesc că ești aici! #22octombrie

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *