Lifestyle

Timpul e superputerea ta, folosește-l!

Timpul e superputerea ta, dar trebuie să știi cum să îl folosești. Dacă nu încercăm să ne folosim de minutele și orele pe care le avem la dispoziție într-o zi, totul se va întoarce împotriva noastră; pentru că știi și tu vorba aia, toți avem 24 de ore într-o zi, dar depinde de noi cum le folosim.

 

Deși spun asta, nu sunt cea mai bună la ce înseamnă organizarea timpului. Recunosc asta, dar totuși am început să conștientizez valoarea lui și mi-am dat seama cât de important este ca o persoană să își facă timp pentru mine, cât și eu pentru alții. Am impresia că suntem atât de prinși într-o rutină și într-o nebunie că nu mai reușim să vedem dincolo de ea; că avem nevoie de o motivație constantă ca să facem ce trebuie să facem și să reușim să profităm de tot ce ne e dat.

Online-ul nu ne-a oferit mai mult timp

Totul e mult mai rău de când cu online-ul. Ai zice poate că mutarea întâlnirilor pe laptop ți-a salvat timpul prețios pe care îl pierdeai pe drum; ori că scurtarea orelor de la școală și faptul că te trezești cu 5 minute înainte de a te conecta înseamnă timp câștigat. Ei bine, nu. Tot online-ul înseamnă, de fapt, ore în care te pierzi pe tine. Degeaba ai câștigat timp cu mersul dintr-o locație în alta dacă ești închis într-o cochilie fără să poți comunica și interacționa uman. Pandemia ți-a dat cu o mână și ți-a luat cu cealaltă. Aici totul depinde, din nou, de noi; de cum folosim acel timp „câștigat”, ca să fie pe bună dreptate așa.

Nici Social Media nu te ajută

Statul 2 ore pe TikTok te pierde. Scroll-ul printre perfecțiune pe Instagram te demoralizează. Uitatul pe Facebook la ce mai face unchiul de al treilea grad nu te înstărește cu nimic. Nopțile pierdute pe Netflix nu te fac mai cult.

Asta îmi sună și mie; și eu pierd extrem de mult timp pe social media și mă pierd printre vieți perfecte, meme-uri, revolte, reclame și seriale favorite. Am o oarecare nevoie de social media: să vorbesc cu prietenii, să mă relaxez, să stau ore în șir pe apeluri telefonice și până la urmă să păstrez vie o comunicare constantă. 

Social Media a nimerit în această perioadă ca o compensare pentru nevoia noastră de a comunica. Totuși, la fel ca la restul activităților, dacă nu îi știm limita, ne poate răni și ne va face să pierdem vremea și timpul(de care spuneam că e prețios.)

În era ante-covid

Să fiu sinceră, înainte de toată pandemia asta, plecam dimineața la 7:45 de acasă, ajungeam seara la 17-18 după caz, făceam teme și proiecte, scriam și aveam timp și să ies cu prietenii. Nu știu cum, dar momentele de așa zisă „libertate”, acea activitate zilnică și interacțiune umană mă făcea să am chef să fac ceva. Acum serios, am totul la un click distanță, nu mai trebuie să mă stresez cu atât de mult învățat pentru că multe note vin pe proiecte sau ascultări orale simple, trebuie să fiu la 22 în casă și totuși, am mai puțin timp decât aveam înainte când aveam ore până la 14, ședințe și voluntariat zilnic, ieșeam cu prietenii și mai și învățam. Cum? 

Ne pierdem pe noi

Poate te-ai gândi că nu are treabă cu timpul; am mulți prieteni care au spus că și-au oferit timp lor în pandemia asta și chiar l-au folosit cu folos. Da, și eu am făcut asta în prima parte a pandemiei, când luasem totul ca o vacanță și o deconectare de la cotidian. Mi-a prins bine să fac și lucruri de care înainte ziceam că nu am timp, cum ar fi să mă uit la seriale, să fac sport sau să ies să mă plimb singură cu rolele sau să alerg; însă nevoia mea de activitate, de comunicare și de interacțiune umană a rămas mai presus decât timpul liber pe care îl am în online. Așa că, pot spune că mulți dintre noi ne-am pierdut în online, am pierdut timpul câștigat și nu mai găsim aceeași energie de a face lucrurile cum le făceam înainte.

Ceea ce îți pot recomanda e să...

….realizezi tu că timpul îl poți folosi exact ca pe o superputere.

Oferind timp unei persoane dragi, o poți face fericită.

Oferind timp pasiunii tale, poți ajunge mai aproape de succes.

Oferind timp familiei, te poți apropia de ei.

Oferind timp locului de muncă, poți fi mai împlinit.

Oferind timp școlii, te poate face să descoperi lucruri noi.

Oferind timp lucrurilor mărunte din viață, poți deveni fericit.

Oferind timp pentru propria persoană, te poate face să câștigi timp.

Pe lângă asta, îți las aici video-ul lui Radu Constantin, prin care îți spune o modalitate concretă de a învăța cum să îți folosești timpul eficient: clip video

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *