
Investim în pensii speciale, nu în viitorul țării
În calitate de elev reprezentant, nu pot accepta să văd cum politicienii schimbă legile exact așa cum doresc și așa cum le trece prin minte; fără să țină cont de elevi și studenți, care sunt viitorul țării.
Exact acum un an, în această perioadă mă aflam la Timișoara; la un eveniment marca Consiliul Național al Elevilor – „Școala de Comunicare How to PR”; unde am mers în calitate de redactor al Consiliului Național al Elevilor. Pe lângă partea de formare, elevi reprezentanți din toată țara am protestat în fața Prefecturii Timișoara pentru respingerea OUG 51/2019; ordonanță de urgență care ar fi împiedicat gratuitatea, respectiv decontarea, transportului pentru elevi.

Atunci am reușit
În urma protestului de la Timișoara și a tuturor demersurilor luate de către Consiliul Elevilor, ordonanța de urgență a fost abrogată; iar o dată cu pandemia, s-a grăbit procesul de acordare a gratuității transportului pentru elevi. De atunci, mergem gratuit cu trenul și cu mijloacele de transport în comun. Totuși, elevii navetiști au mai avut de suferit pe parcurs din cauza Consiliilor Județene care nu făceau contractele aferente cu firmele de transport județean.
Acum se limitează studenții
Studenții au gratuitate la transportul feroviar de dinainte ca acest fenomen să se aplice pentru elevi. Acum însă, ministrul educației, alături de toți cei care îl acompaniază la ”masa de discuții”, s-au gândit să îl scoată. În condițiile în care, investiția din partea Guvernului nu este atât de mare, dat fiind faptul că biletele de tren nu sunt cele mai scumpe. Totuși, decontul și gratuitatea acestui tip de transport este perceput ca un bonus din poziția unui student român; care oricum face naveta de câteva ori pe lună cu trenul, din orașul în care studiază și până acasă.
Putem spune că „gestul contează”
Poate vi se pare că nu e un lucru atât de mare; că oricum biletele la clasa a II-a nu sunt atât de scumpe și că majoritatea celor care își permit să studieze la facultate, își permit și un bilet de tren. Chiar dacă nu e așa și chiar excluzând cazurile cărora acea gratuitate le este benefică în mod real din punct de vedere financiar; putem vorbi doar despre ideea în sine de a refuza să mai investești bani în viitorul țării. Mi se pare pueril să ai bani pentru salarii imense pentru lucrătorii de la stat; să bagi pensii speciale în buzunarele celor care fură cât sunt în funcții, și să nu ai, de fapt să nu vrei să dai poate nici 100 lei pe student pe lună ca să meargă cu trenul. Poate nu îl folosește pentru facultate, dar îl folosește să viziteze țara; să își petreacă viața de student și să vadă ceva în România.
Nu se investește în viitorul țării
Consiliul Național al Elevilor, alături de ANOSR, protestează pentru această decizie a ministrului. Și la nivel județean; Consiliul Județean al Elevilor Bihor, unde sunt secretar executiv, arată solidaritate pentru studenți și critică ferm decizia ministerului. Eu totuși, acum în calitate doar de elev, pot fi mai dură; Avem bani pentru pensii, pentru salarii mari, pentru proiecte de fațadă, pentru campanii electorale, pentru transportul cetățenilor ușor de manipulat ca să voteze cu cine li se zice; dar ne zgârcim ca țară să învestim o sumă infimă în confortul studenților, care reprezintă viitorul țării. Să mai menționez că legea educației, care prevede o investiție de 6% din PIB, nu a fost respectată în nici măcar un mandat de ministru al educației, în 30 de ani de la revoluție?
Banii acordați în 2021 educației vor fi în procent de 2,5% din PIB, cel mai mic procent din cei 30 de ani de care vă ziceam. Nici măcar jumătate din cât prevede legea educației; dar noi modificăm legile prin ordonanțe de urgență, punem totul cu fundiță și așteptăm ca lucrurile să meargă.


S-ar putea să-ți placă și

Elev corigent la emoții într-un sistem toxic
14 aprilie 2022
Generația online are nevoie de offline
1 octombrie 2020