destin
Jurnal

Destin – între mit și realitate

Mereu ai auzit fraze de genul „ce e al tău e pus deoparte”, „le-a fost destinat să fie împreună”, „destinul nu mă lasă să fiu cine vreau să fiu”, „mă las pe mâna destinului”, „așa ți-a fost dat să fie”, dar totuși, e ceva dincolo de o vorbă și de o tradiție numită „destin”?

„Nu cred într-un destin care cade asupra oamenilor oricum ar acţiona. Dar cred într-un destin care cade asupra lor dacă nu acţionează.”

– Buddha

E un subiect sensibil, o percepție care diferă foarte mult de la un om la altul. Pentru cineva poate însemna un mod de a percepe viitorul, pentru altul e o prostie, însă indiferent de perspectivele persoanelor dintr-un grup despre destin, ce este dincolo de această idee?

Destinul pare a fi o magie din univers, o chestie religioasă, o chestie care tinde să ne manipuleze. Și totuși, este o forță în viețile multora.

Stând la o discuție, am auzit păreri împărțite despre perspectivele asupra acestui factor al lumii: ”nu există”, ”e ceva ce poate fi schimbat”, ”e doar o ideologie”, ”e un drum cu multe cărări”. În partea opusă a grupului, destinul totuși înseamnă ceva. E un drum care ți-e predestinat, ”Dumnezeu ți-a pregătit ceva”, ”De când te naști și până mori ai totul planificat”, ”Ți-e dat să ajungi undeva, depinde doar de tine ce faci în acel moment predestinat”.

O părere despre destin

 

Ca să nu o dăm în nici una dintre extreme, îți spun perspectiva mea: destinul există, personal cred în el și într-o energie pe care ți-o poate transmite. În viață ești înzestrat cu multe, iar toate acele elemente din tine le vei valorifica undeva și cândva. Ți-e predestinat să fii într-un anumit fel, dar e important dacă rămâi așa; ți-e destinat să ajungi într-o funcție, dar e de datoria ta să te menții acolo; ți-e dat să vizitezi un loc, dar depinde de tine cum vei petrece acel timp acolo; și poate un exemplu care să mă facă mai înțeleasă: ți-e „scris în stele” să întâlnești pe cineva, dar contează dacă tu faci tot posibilul să păstrezi ce e dat să fie între tine și cel iubit.

Muncește zilnic ca să îți creezi tu destinul

Poate nu suntem marionetele destinului sau poate e cineva sau ceva acolo care ne ghidează fiecare decizie. Oricum ar fi, sigur nu putem înțelege ce și cum e dincolo de legile firii omenești. Așa că, cel mai bine e să crezi în tine, înainte de orice altceva. Dacă tu vrei să crezi în destin, fă-o și îndeplinește-l; dacă nu, e bine și așa. Nu judeca părerile celorlalți, dar nici nu te lăsa pe mâna sorții în ideea în care să stai în pat toată ziua, că oricum e totul planificat deja. Nu e, depinde de tine cum și cu cine îți faci viața. Trăiește fiecare clipă, crede în ce vrei și stai cu cine vrei. Fii tu și fă-ți o viață ce merită povestită.

Mai gândește-te doar la faptul că poate nu destinul te-a făcut să ajungi să citești acest articol, dar fiecare decizie pe care ai luat-o până acum te-a adus aici ca să împărtășim idei comune.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *