
8 curiozități despre corpul tău
De cele mai multe ori, nici nu ne dăm seama de lucrurile mărunte pe care le face corpul nostru în mod involuntar, doar pentru a ne proteja. Complexitatea ființei umane este greu de înțeles; gândește-te doar puțin la miile sau chiar milioanele de acțiuni pe care le face corpul tău într-o zi; privește fiecare lucru ca pe o muncă depusă de fiecare celulă din organism. Nu, chiar nu vreau sa filozofez aici, vreau doar să îți arăt frumusețea și complexitatea corpului tău prin 8 reflexe ale sale de care probabil nici nu aveai idee ce înseamnă(științific vorbind).
1. Căscatul
Pe lângă faptul că indică o stare de somnolență, căscatul are rolul de a răcori creierul. Prin această acțiune, corpul tău relaxează mintea după ce a fost suprasolicitată sau supraîncălzită. Pe scurt, nu trebuie să ai multe ore de somn pierdute, încearcă doar să gândeșți mai mult pentru a te apuca căscatul.
Și ca un mit pe care nu ți-l pot confirma sau infirma, se spune că dacă cineva de care eșți atras cască lângă tine, inevitabil o vei face și tu; probabil ți se încălzește prea tare mintea.
2. Strănutul
Nu trebuie să fii suspect de COVID că să strănuți, această acțiune a corpului vine în ajutor pentru a-ți goli organismul de alergeni, microbi ori alte substanțe care dăunează corpului tău. Un fel de a arunca la coșul de gunoi mizeriile.
3. Întinderile de dimineață
Eu una aș avea nevoie să îmi fac și întinderile de seară pentru a mai adăuga ceva la cei 153 cm pe care îi dețin. Dar cum nu mizez pe asta, vă spun că acest obicei ne ajută să ne pregătim pentru efortul pe care urmează să îl depunem în acea zi, dar bineînțeles și la impunerea unei stări de spirit mai bune; pentru o zi mai productivă.
4. Sughițurile
Indiferent de ce se demonstrează științific, eu tot voi întreba când sughit ”Oare cine mă vorbește?”. Totuși, acest fenomen apare și când înghițim foarte repede bucăți mari de mâncare ori pur și simplu ne supraîncărcăm; aceste lucruri irită nervul pneumogastric.
5. Tresăritul în timpul somnului
Știi acel moment când tresari brusc din somn? Acea senzație de cădere în gol; ori atunci când te împiedici și cazi. E o stare destul de neplăcută, mai ales că asta se întâmplă când ești pe punctul de a adormi, moment în care frecvența respirației scade rapid, pulsul încetinește, iar mușchii se relaxează; prin aceste „simptome”, creierul asimilează într-un mod spectaculos moartea, așa că el încearcă să te salveze, oferindu-ți un șoc care îți contractă instant toți mușchii.
6. Încrețirea pielii când stai în apă
Acele zise riduri care apar pe pielea mâinilor și picioarelor când stăm prea mult în apă au un rol important în mecanismul corpului de apărare. Crescând prea mult umiditatea din piele organismul percepe mediul ca unul alunecos, fapt pentru care pielea se schimbă spre a-ți fi mai ușor să te prinzi de suprafețele netede; bineînțeles și pentru a nu aluneca.
7. Pielea de „gaină”
Pe lângă pielea de găină care ți se face când asculți o melodie de suflet, aceasta are rolul în organism de a reduce cantitatea de căldură pe care o elimină porii; în acest mod te poți adapta mai ușor la condiții climatice neprielnice; să te mai ”încălzești”, singur.
8. Lacrimile
Pe lângă faptul că este mecanismul de autoapărare a ochiului în momentul în care intră în contact cu obiecte străine, lacrimile pot fi modul tău de a te descărca. Oamenii de știință au o teorie cum că în momente limită de durere, lacrimile servesc o descărcare; practic îți distrag atenția de la suferința pe care corpul tău o simte.
Corpul nostru lucrează încontinuu pentru noi, oferă-i din când în când momente de liniște și relaxare, le merită din plin; până la urmă, el este casa sufletului nostru.
Mă găsești și pe FACEBOOK sau INSTAGRAM. ♥︎

