
Tu cum te împaci cu școala online?
Indiferent că ești elev, părinte sau profesor, această întrebare este pentru tine. Cel mai probabil ești sătul de subiectul acesta și nu mai vrei să auzi alte dezbateri pe această temă; știu asta, la noi și legile se dezbat. Așa că, te înțeleg perfect și îmi doresc să îți arăt și o altă abordare a fenomenului „școala online”.

Cu siguranță există și persoane care sunt mulțumite de această formă de învățământ și care s-au adaptat ușor. Școala online le oferă multora posibilitatea de a rămâne în cochilia lor, într-o cameră în care nu sunt deranjați și în care pot face ceea ce vor; și anume să stea în fața laptop-ului toată ziua pe social media și jocuri video.
Sunt convinsă că acest tip de școală ne ajută să ne protejăm în acest context, dar nu e benefic pe termen lung și nu ne ajută să învățăm cu adevărat. Nu mai avem posibilitatea de a selecta informația transmisă de către profesor, totul ne este dat în față și trebuie să le luăm de-a bune pentru a și obține note pe măsură.
Dar nu acesta e noul normal?
Nu mă refer la școala online. Mă refer la ”contextul epidemiologic”, de care auzi în prostie de aproape un an de zile. Ar trebui să ne obișnuim să trăim cu virusul printre noi, să învățăm să conviețuim așa. Nu e o opțiune să ne închidem din nou în case și să așteptăm un miracol de sus. Trebuie noi să învățăm să trăim. Desigur, cu restricții, cu participări la evenimente cu un număr mai redus, ori la conferințe mai restrânse.
În școală se respectau regulile!
Majoritatea elevilor cu care am vorbit sunt de părere că școala nu prezenta o sursă principală de infectare. Păstram distanța, ne dezinfectam, totul mergea conform normelor pandemiei. Problema însă apărea când ieșeam din școală. Masca dispărea de pe fețele majorității, iar aglomerația era în prim plan. Poate aici apare puțin și anxietatea socială pe care am dobândit-o, fără să vrem, de la câte auzim la TV. Dacă s-ar acorda mai mult interes din partea autorițălior și elevii la rândul lor s-ar mulțumi să petreacă timpul cu grupuri mai mici, școlile ar fi deschise. Trebuie luat în calcul și că noi suntem mult mai imunizați, iar Covidul nu ne afectează atât de tare. Pericolul real e posibilitatea de a le trasmite virusul părinților și bunicilor, care sunt mult mai expuși unor complicații.
Cum ne-a numit și dragul nostru Prim-ministru, domnul Orban, niște „răspândaci de virus”, că doar asta reprezintă viitorul țării.
Dar totuși, școala online cum decurge?

Ca într-un film SF. Observ un refuz absurd de colaborare. Profesorii ne amenință cu absențe și note, iar elevii refuză să fie activi la cursuri. Vina e a AMBELOR părți. Nici profesorii nu sunt exemplari, și cu atât mai mult nici elevii.
Ne punem în două tabere și ne rugăm să treacă cât mai repede ora de curs. De ce? Pentru că profesorii sunt bombardați din toate părțile conducerii (fie la nivel școlar, de ISJ sau de MEC) cu ordine și cerințe, iar ei la rândul lor pun presiune pe elevi, care devin nepăsători și revoltați pe acest sistem.
Putem schimba ceva?
Putem încerca. Gândiți-vă doar că regulamentul școlii online este ușor de interpretat. Un singur exemplu: În Regulamentele Interne ale școlilor, camera este obligatorie la orele de curs, însă în Statutul Elevului și ROFUIP, care sunt superioare RI, această regulă nu este prevăzută. Așadar, profesorii nu pot sancționa elevii cu note sau absențe dacă aleg să își țină camera oprită, atât timp cât aceștia răspund când sunt solicitați.
Putem încerca să comunicăm mai mult și mai eficient, pentru că aceasta lipsește cu desăvârșire.
Ne putem adapta școlii online doar dacă vrem
Sunt secretar executiv în Consiliul Județean al Elevilor Bihor, iar alături de colegii mei din Biroul Executiv am lansat o scrisoare deschisă prin care facem apel la elevi și profesori să se înțeleagă reciproc. E nevoie imensă să simțim în această perioadă că suntem susținuți, iar școala ne ocupă cel mai mult timp. Din aceste motive, alege și tu să oferi înțelegere celui care se află, virtual, lângă tine.
Dacă vrei să citești scrisoarea: https://bit.ly/2IR5VHW
Dacă vrei să cunoști echipa CJE Bihor: https://bit.ly/3fiUogG
Dacă ai o perspectivă diferită asupra vreunui punct din acest articol ori ai un alt subiect pe care ai vrea să îl dezbatem împreună; te invit cu drag să mă contactezi pe oricare din mijloacele de comunicare aflate în subsolul paginii.📲

