
Tu ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?
Pentru fiecare dintre noi răspunsul la această întrebare va fi unul total diferit; am întrebat 4 prieteni și fiecare mi-a dat un răspuns diferit. Al meu e la rândul lui, unul diferit. Acum răspunde-ți ție la această întrebare „Tu ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?” și poate mai trimiți aceeași întrebare altor câtorva prieteni, veți avea ceva de discutat.
Eu una, dacă nu ar exista acel sentiment de frică, aș spune tot ce gândesc. Chestia e că alături de sentimentul de frică mai apar multe alte trăiri care ne împiedică să facem unele lucruri. Cum ar fi conștiința, ori reținerea, lucruri fără de care probabil acum aș lua primul tren spre persoanele pe care îmi doresc să le văd din tot sufletul. E o vorbă pe care am auzit-o de la profesorul de religie: „Dacă nu ar fi rău, nu ne-am mai bucura la bine.”
Ce e frica?
Frica poate îți pare un sentiment negativ, ceva care te împiedică să trăiești cum ai vrea. Aici te voi contrazice. Nu e greșit să îți fie frică; acest sentiment face parte din sistemul nostru de autoapărare, care ne ajută să conștientizăm factorii externi.
Ca ființe umane avem în sistemul limbic 6 emoții de bază: furia, tristețea, frica, dezgustul, fericirea și surpriza. De la acestea, prin experiențele pe care le trăim de-a lungul vieții, și mai ales în copilărie, dezvoltăm și alte trăiri, precum rușinea, disprețul, admirația și vinovăția. Toate acele experiențe prin care ai trecut la un moment dat te-au determinat să acționezi în vreun anumit fel la sentimentele pe care le simți. Dacă pentru tine sentimentul de frică e foarte puternic și te împiedică să faci multe lucruri semnificative, înseamnă că în trecut acest sentiment a fost marcant.
Sentimentul de frică e cel care ne aduce cel mai bine aminte de experiențe neplăcute
Sentimentele sunt cele prin care ne aducem cel mai bine aminte de ceva ce s-a întâmplat. Încearcă să îți induci sentimentul de frică și remarcă prima amintire care îți vine în minte. Gândește-te puțin asupra ei și dă-ți seama dacă acele momente te-au influențat în deciziile pe care le iei acum. Revino în prezent, vei simți o descărcare de energii și te vei putea bucura din nou de clipa actuală.
Bucură-te de moment
Frica ne impiedică de cele mai multe ori să trăim prezentul așa cum ar trebui. Pune o barieră între ceea ce simțim și ceea ce vrem să transmitem.
De câte ori ai simțit o reținere înainte să scrii un mesaj cuiva? Poate te gândeai că nu vrea să vorbească cu tine, că poate nu simte aceeași nevoie ca și tine de a te avea prin preajmă, poate că nu vrea să îți acorde din timpul său și multe alte scenarii pe care ți le faci involuntar. Sunt sigură că ți-a fost frică măcar o dată să scrii cuiva. Poate tu nu o asociezi cu sentimentul de frică; crezi că e doar o reținere sau o parte din orgoliul tău, dar pe asta nu ai nimerit-o.

Care e cea mai mare frică a ta?
Am întrebat câțiva apropitați „Tu ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?”, iar răspunsurile au fost foarte diferite. Fiecare avem o altfel de perspectivă asupra reținerilor noastre, lucruri care implică mult experiențele noastre trecute și modul în care am reușit, sau nu, să ne dezvoltăm.
Mie în clasa a 9-a îmi era frică să îmi spun punctul de vedere. Îmi plăcea să comunic și eram o persoană deschisă, dar aveam o reținere când trebuia să îmi susțin un punct de vedere la un nivel înalt. Acum însă, după mai bine de doi ani de muncă pentru dezvoltarea mea, fac parte din mișcarea de reprezentare a elevilor (CJE BH, CNE) și nu doar că îmi susțin părerea mea, ci și a elevilor pe care îmi doresc să îi ajut și să le duc problemele la nivelul instituțiilor decizionale.
Poți să treci peste frică
Eu am reușit să fac asta. Mi-am depășit limitele și o fac în continuare; cum am făcut și când am apărut prima dată într-o emisiune TV sau când am lansat acest blog. Ba chiar îmi depășesc sentimentul de frică de fiecare dată când postez un articol. Și nu e vorba de încrederea în sine, pentru că pe aceea mi-am câștigat-o în urma momentelor în care am ieșit din zona de confort și în care am învățat să mă iubesc pe mine; e vorba despre reținerea față de reacțiile care ar putea veni, reacții pe care de altfel le încurajez, fie ele bune ori nu, pentru că îmi doresc să văd cum gândesc alții.
Lucrează la tine
Ceea ce pot să îți spun ca să îți depășești limitele și sentimentul de frică este să iei totul pas cu pas, lucrează la tine și fă ceea ce îți place. Nu lăsa sentimentele să te doboare, acționează după cum simți și crede în tine. Încearcă lucruri noi, explorează, depășește tipologiile societății și bucură-te de propria persoană, cât și de cei din jurul tău. Poți face atât de multe cu doar puțin curaj și ambiție.
Dacă ai o perspectivă diferită asupra vreunui punct din acest articol ori ai un alt subiect pe care ai vrea să îl dezbatem împreună; te invit cu drag să mă contactezi pe oricare din mijloacele de comunicare aflate în subsolul paginii.📲

