Jurnal,  Lifestyle

Fiecare experiență are o primă și ultimă dată

Fiecare dintre noi e conștient că există o „prima dată” în absolut orice; prima dată când ai vorbit, când ai scris o literă, când ai avut primul sărut ori când ai pierdut pe cineva drag. Implicit, există și o „ultima dată”; ultima dată când ai fost ridicat pe umeri de către părinți, când ai iești cu copiii la joacă, când ai mers la școală ori când ai văzut răsăritul. Aceste concepte par irelevante când stai să le spui, ori când porți o simplă discuție de genul „Vai, și acum mai țin minte prima dată când am luat un 4!”. Sună atât de insignifiant și totuși e o amintire care te-a marcat, o amintire care ți-a definit într-o oarecare măsură tot parcursul de atunci și până acum.

Din punct de vedere psihologic

Primele experiențe din copilărie îți marchează toată dezvoltarea ta viitoare. De ce? Pentru că e vorba de crearea unei baze; punerea unei cărămide în construcția propriului destin, cărămidă care poate fi solidă și care în același timp poate să îți pună în pericol toată zidirea următoare. Sună atât de filosofic, dar de fapt e extrem de simplu. Gândește-te la prima dată când ai ieșit cu copiii pe stradă afară; știi și tu, grupul acela de puști strânși de prin împrejurimi cu care jucai mâță, ascunselea, șotron, rațele și vânătorii, șamd.
Ei bine, acea primă dată în care v-ați întrebat reciproc dacă vreți să fiți prieteni și probabil 5 minute mai târziu împărțeați aceleași dulciuri, a fost extrem de grea. Sunt sigură că ai avut o frică, o reținere față de ce era total necunoscut pentru un copil care atunci învăța să interacționeze cu alte persoane; ceva care s-a sfărâmat în momentul în care ai primit validare din partea celorlalți. În schimb, dacă ai fost refuzat ori chiar judecat de ceilalți copii, e foarte probabil ca acum să fii mai retras și să te gândești de două ori înainte să bați palma cu cineva.

Acele prime experiențe din copilărie sunt marcante, demonstrat atât științific, cât și dacă stai să îți pui cap la cap acele momente și să îți dai seama cu ce te-au influențat sau nu până în prezent. Totodată, acel amalgam de ultime dăți vine la sfârștiul vieții; ultima vizită a nepoților, ultima vizionare la teatru sau cinema, ultima seară petrecută cu familia, ultima țară vizitată și multe altele la care preferi să nu te gândești. 

Nu ne putem referi doar la extremele vieții

Oricât de ușor ar părea să asociem aceste 2 tipuri de evenimente cu începutul și sfârșitul vieții, e imposibil să ne referim doar la asta. Mereu vei încerca lucruri noi. Mereu vei renunța la unele persoane sau la câteva dintre activitățile tale. Vei fi constrâns de situații să renunți la ceva și să începi altceva; vei vrea să evoluezi și să îți schimbi viața. Dacă nu ar exista necunoscut, am muri de plictiseală în cel mai propiu mod posibil. 

Și pentru mine e prima dată când scriu pentru Blogul meu; când am curajul de a mă valida dintr-o anumită postură. Deși gestionez Blogul Academiei de Leadership EduBiz și Blogul C.N. „Emanuil Gojdu”, e prima dată când lucrez strict pentru mine. Purtasem o discuție recent cu un prieten și îmi spusese că toate organizațiile în care mă implic vor funcționa și după ce mă voi ocupa ultima dată de organizarea lor, și e adevărat, însă asta nu mă demotivează să dau tot ce am mai bun din mine, ci din contră, îmi mărește dorința de a-mi lăsa amprenta în tot ceea ce fac. 

Însă acum…

Acum fac pentru prima dată ceva destinat în totalitate mie, iar acest Blog reprezintă o adevărată provocare, și în același timp, un vis realizat. E o ieșire din zona de confort și o libertate în exprimare care va veni cu avantaje și dezavantaje. Iubesc să fac tot ceea ce fac, dar cu atât mai mult când o fac pentru mine.

Poate reușești și tu să te gândești la toate acele dăți în care ai început și terminat ceva, dar mai ales acele momente în care ai mai descoperit ceva la tine. Lumea asta nebună în care trăim are resurse inepuizabile; avem informații la tot pasul și oportunități de care putem profita dacă stăm cu ochii și mintea deschisă. Îți recomand, din proprie experință, să spui ”da” noilor provocări și să nu te lași influențat de părerea celorlalți; fii mereu „pe fază” și bucură-te de fiecare șansă pe care o primești, pentru că nici nu realizezi ce potențial imens ai.

Dacă ai o perspectivă diferită asupra vreunui punct din acest articol ori ai un alt subiect pe care ai vrea să îl dezbatem împreună, te invit cu drag să mă contactezi pe oricare din mijloacele de comunicare aflate în subsolul paginii.📲

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *